Yalova’daki iş dünyası temsilcileri ile buluşmak ve onların sorun, talep ve önerilerini dinlemek isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayraktar ve Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürü Deniz Yılmaz ile birlikte YTSO’da düzenlenen ‘İş Dünyası Buluşması’ toplantısına katıldı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve il protokolünün de katıldığı toplantıda YTSO Başkanı Cemil Demiryürek de söz alarak iş dünyasının içerisinde bulunduğu durumu ve taleplerini Bakan Şimşek ve beraberindekilere aktardı.
Ekonominin sürdürülebilirliğinin sağlanması adına bazı önemli adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Demiryürek konuşmasında, “Yalova'nın ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılabilmek için bazı önemli adımlar atmamız gerekmektedir. Bugün burada, Sayın Bakanımıza şehrimizin iş dünyasının taleplerini ve beklentilerini sunmak, Yalova’yı daha da ileriye taşımak adına nasıl bir yol haritası çizebileceğimizi konuşmak için toplandık. Yalova, Türkiye’nin sağlık ve termal turizm, sanayi ve tarım açısından önemli potansiyele sahip illerinden biridir. Coğrafi konumu, gelişen altyapısı ve genç nüfusu ile her geçen gün büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Yalova'nın son yıllarda sergilediği büyüme ve gelişim, tüm Türkiye'ye örnek olabilecek niteliktedir” dedi.
Yalova’nın tersaneleri, OSB’leri, kimya ve tekstil sektörleri ile ülkenin önemli sanayi bölgelerinden birisi haline geldiğini de dile getiren YTSO Başkanı Cemil Demiryürek, “Şehrimizde faaliyet gösteren üyelerimizden başta tersanelerimiz, organize sanayi bölgeleri, kimya, tekstil ve iplik, gıda, inşaat ve makine sektörlerinde olmak üzere büyük bir başarı göstermektedir. Yalova, Türkiye'nin en önemli sanayi bölgelerinden biri haline gelmiştir. Buradaki sanayi tesislerinin çoğu, yüksek teknolojiye dayalı üretim yaparak ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. İhracatımız yıldan yıla artarak, global pazarlarda Yalova’nın adını duyuruyor. Yalova, sanayinin yanında tarımsal üretimde de önemli değerler üretmektedir. Özellikle coğrafi işareti alınmış kivi ve aronya meyvelerinde yüksek verimlilik sağlanmaktadır. İç ve dış mekan süs bitkileri üretiminde Yalova uzun yıllardır sektörde lider olma özelliğini sürdürmektedir. Ancak süs bitkileri sektörüne uygulanan KDV oranının tarımsal ürünlerde olduğu gibi düşürülmesi sektörümüzün talebidir” diye konuştu.
Yalova’nın gemi inşa sektöründe üretim bazında 2. sırada olduğunu dile getiren Demiryürek, “Yalova'nın hızla gelişen organize sanayi bölgeleri ve tersaneler bölgesinde yaşanan artan talebi karşılayabilmek için teşviklerin güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Türk gemi ve yat ihracatının yaklaşık yüzde 50’si İstanbul’dan yapılırken yüzde 30’u ise Yalova’mızdaki özel sektör temsilcilerimiz tarafından yapılmaktadır. Yalova bu sektörde 2. sırada yer almaktadır. Bu doğrultuda özellikle sanayicilerimizin karşılaştığı finansal zorlukların hafifletilmesi, enerji maliyetlerinin azaltılması ve inovasyona dayalı projelere yönelik desteklerin artırılması, ticari kredi kısıtlamalarının esnetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda sektörel teşviklerin geliştirilmesi, şehrimizin üretim kapasitesini daha da artıracaktır. Ülkemizin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat kapasitesini korumalıyız” şeklinde konuştu.
Yalova’da üreten ancak merkezleri başka illerde olduğundan vergilerini başka illerde ödeyen firmalarla ilgili de taleplerini sıralayan Demiryürek, konuşmasında şu sözlere yer verdi; “İhracat bedelinin belli bir oranının zorunlu satışı döviz alan şirketlere reeskont cezası gibi uygulamaların kaldırılarak, döviz varlığı olan şirketlerin TL cinsinden kredi kullanımının yasaklama uygulaması kaldırılmalıdır. Haksız rekabete sebep olan döviz cinsi ve dövize endeksli sözleşme yapma yasağı da tamamen kaldırılması üyelerimizin beklentisidir. Vergi sistemimiz maalesef kayıt içindeki şirketlerden daha fazla vergi almaya odaklıdır, kayıt içine girişi süreci desteklenmeli teşvik edilmelidir. Gelir vergisinde beyanname usulünün getirilmesi ve hukuk, sağlık, eğitim gibi harcamaların gider olarak yazılmasına imkan sağlanmalıdır. Tüm vatandaşlarımız için KDV iade sisteminin getirilmesi yüzde 2 iade ile çok daha fazla gelir tetiklenebilir. Dava ve icra harçlarının yüzde 50 oranında düşürülmesi özellikle kayıt dışı işlemlere ve hak kayıplarına sebebiyet veren tahsil harçlarında indirim yapılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Enflasyon muhasebesinde yapılacak olan düzenlemelerde sadece devam eden yatırımlara değil, bilançodaki tüm sabit yatırımlara uygulanacak şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz. Yalova’mız için diğer önemli bir konuda vergi mükellefi olan işletmelerin faaliyetinin yoğunlaştığı yerin mükellefi olup vergisini burada ödemesi gerekliliğidir. İlimizde birçok büyük kuruluşun merkezi farklı illerde olup burada şube şeklinde faaliyetine devam etmekte olduğundan vergi ödemeleri de merkezinin kayıtlı olduğu ile yapılmaktadır. Bu konuda da bir düzenleme yapılması şehrimizin beklentisidir. Sayın Bakanım iş insanlarımızın vize konusunda yaşadığı güçlüklerde ticaret hacmimizin de olumsuz etkilenmesine sebep oluyor ve üyelerimizin ihracat potansiyellerini sekteye uğratıyor, bu konuda da sizlerden destek bekliyoruz.”