Çöl tozu geliyor: Yalova ve Marmara Bölgesi’ni etkileyecek!

Türkiye genelinde sıcaklıklar artarken, Yalova ve İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi , Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozlarının etkisi altına giriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bu durumun bir hafta boyunca devam edeceğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2025 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2025 13:44

Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası, beraberinde Sahra Çölü'nden kalkan tozları da taşıyarak Türkiye'ye ulaştırıyor. Bu tozlar, havada asılı kalarak görüş mesafesini düşürüyor ve özellikle solunum yolu rahatsızlığı olanlar için risk oluşturabiliyor.

MGM'nin verilerine göre, çöl tozları Marmara Bölgesi'nde, özellikle de İstanbul ve Yalova'da yoğun olarak hissedilecek. Havada asılı kalan ince toz tabakası, normalde gözle görülmezken yağmurla birlikte çamur şeklinde kendini gösterebilir. Bu durum, araçların ve dış mekanların kirlenmesine neden olabilir.

Çöl tozları, özellikle astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıkları olanlar için olumsuz etkilere yol açabilir. Ayrıca, gözlerde ve ciltte tahrişe neden olabilir. Uzmanlar, özellikle risk grubunda olanların bu dönemde dışarıda uzun süre kalmamalarını ve gerekli önlemleri almalarını tavsiye ediyor.

Mehmet Mirzacan Baran