Sunumunda iyi mimarlığın sürdürülebilir mimarlık olduğunu söyleyen Mimar Elif Ceren Yıldırım, “Önemli olan ne tasarlandığı değil, nasıl tasarlandığıdır ve en kritik şey, bir yapının kentte nasıl var olduğudur. Yapının bulunduğu coğrafyanın iyi analizi, yağış oranlarının analizi, ışık-gölge oranları, güneş diyagramları, hakim rüzgarın yapı üzerindeki etkilerinin hesaplanması, tasarımın ilk aşamalarından itibaren çok önemlidir. Nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme ve gelişen üretim kapasitesi nedeniyle enerji ihtiyacı artmaktadır ve enerjiyi verimli kullanacak, sürdürülebilir mimarlık anlayışı ile yapıların üretilmesi bu nedenle önem taşımaktadır” diye konuştu.
Barcelona kentindeki yapıların kör noktalarının yeniden düzenlenmesini içeren International Ideas Competition For Young Architects (Genç Mimarlar İçin Uluslararası Fikir Yarışması) için hazırladığı projeyle mansiyon ödülü kazanan Mimar Enes Bayraktar da sunumunda, dünyadaki sürdürülebilir mimari tasarımlarından örnekler vererek ödül kazanan projesini ve projeyi geliştirirken hangi fikirlerden yararlandıklarını anlattı.
Başkan Yele genç mimarları tebrik etti
Öğrencilerin ilgiyle izlediği seminerin ardından Mimar Enes Bayraktar ve Mimar Elif Ceren Yıldırım’a anı tabağı hediye eden Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, “Kent Ekimi, Birleşmiş Milletler UN-Habitat öncülüğünde şehirlerin daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve yaşanabilir hale getirme konusuna dikkat çeken çeşitli etkinliklerin yapıldığı bir ay. Marmara Belediyeler Birliği de ülkemizde bu etkinliklerin yapılmasına destek veriyor. Dolayısıyla biz de belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün organize ettiği bu etkinliğe katıldık. Mimarlarımız bizlere dünyanın çeşitli bölgelerinden sürdürülebilir mimari örneklerini anlattılar. Gördüğünüz gibi işini tutkuyla yapan insanların başarılı olmama ihtimali yok. Yaptığınız iş ne olura olsun, iyi yaptığınız, dürüstçe yaptığınız her işte başarıyı elde edersiniz, genç mimar arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu.