Brent petrol dibi gördü! Akaryakıta indirim gelir mi? Benzin ve motorinde fiyat düşecek mi?

Orta Doğu’da yaşanan savaş ve Rusya-Ukrayna arasında devam eden çatışmalar nedeniyle Brent petrol 90 dolar seviyelerine kadar tırmanmıştı. Son 2 aydır düşüş eğilimi gösteren brent petrol yılların en düşük seviyesine indi. Peki, Akaryakıta indirim gelir mi? Benzin ve motorinde fiyat düşecek mi? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 17:40

Brent petrol 3 yılın dip seviyesini yaşıyor. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin ve en büyük petrol tüketicisi ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin ve enflasyon sonucunun risk algısını artırmasıyla salı gününü yüzde 3'ten fazla değer kaybederek 69,52 dolardan tamamlayan Brent petrol dibi gördü.

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustos ayında 47,2'ye yükselmesine rağmen piyasa beklentilerinin altında kaldı. S&P Global'in imalat sektörü PMI verisi de ağustos ayında 47,9 ile beklenenin altında gerçekleşti.

Çin'de ağustos ayı dış ticaret fazlası 91 milyar dolar ile beklentileri aşarken ihracat yüzde 8,7 artışla öngörülerin üzerinde gerçekleşti. İthalat ise yüzde 0,5 yükselişle beklentilerin altında kaldı.

Söz konusu küresel ekonomik veriler doğrultusunda, pandemiye denk gelen Aralık 2021'den bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düşen Brent petrol toparlanma eğilimi gösterse de son 2 haftadır 75 doların altında seyretmeye devam ediyor. 

BENZİNE VE MOTORİNE İNDİRİM GELECEK Mİ?

Brent petrolün varil fiyatı dün 72,8 dolara kadar yükselsede bir önceki işlem gününe göre yüzde 0,15 değer kaybıyla haftayı 71,71 dolardan tamamladı.

Öte yandan ham petrol ise 68,65 dolara gerileyerek son yılların en dip seviyesini gördü. Şimdi ise gözler akaryakıt fiyatlarına çevrildi.

Son olarak 6 Eylül tarihinde benzine 1,83 TL indirim gelmişti, 11 Eylülde ise motorine 1,50 TL indirim gelmişti. Brent petrol ciddi düşüşle birlikte vatandaşlar benzinde ve motorinde kayda değer bir indirim yapılmasını bekliyor.