Birleşmiş Milletler: İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı saldırısı savaş suçudur

İsrail ordusu Gazze’de savaş suçu işlemeye devam ediyor. Son olarak mülteci kamplarını bombalayan İsrail bütün dünyanın tepkisini çekmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarından endişe duyulduğu belirtildi. Açıklamada "saldırılar savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar" şeklinde yorumlandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2023 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2023 11:40
https://www.yalovahayat.com/

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların 27. gününde bilanço giderek ağırlaşıyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ölü sayısı 9 bine yaklaştı. Öte yandan yaralıların tedavisi için hastane ve ekipman bulunmayan bölgede hayatta kalma mücadelesi vermeye çalışan Gazzeliler dünyadan yardım çağrısında bulunuyor.

Bölgede adeta terör estiren İsrail, son olarak Cibaliya Mülteci Kampı'nı vurdu.

İsrail’in soykırım niteliğindeki bu son katliama Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden tepki geldi.

"Savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin X platformu üzerinden yapılan açıklamada, "İsrail'in, Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının ardından meydana gelen çok sayıda sivil zayiatın ve yıkımın boyutu göz önüne alındığında, bu saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar olduğuna ilişkin ciddi endişelerimiz bulunmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırılarında son olarak Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saat içerisinde düzenlediği ikinci saldırıda yüzlerce kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bilgisi alındı. Sivil savunma ekipleri ve bölge sakinleri, yaralılar için arama kurtarma çalışması başlatmıştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, İsrail ordusunun hava saldırısında ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiği ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden olan 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğu bilgisi alınmıştı.

Gazze’de son durum

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan son bilgilere göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında 3 bin 648'si çocuk, 2 bin 290'ı kadın olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin öldürüldüğünü, 22 bin 219 vatandaşında yaralandığını bildirdi.

İsrail’in ablukası altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 130 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli sivil ise yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze'ye 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başladı ve hava saldırılarının da şiddetini daha da artırdı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin sığınmak için kullandığı en büyük hastane olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından geçtiğimiz günlerde hedef gösterildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında da 8 Ekim'den bu yana çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalarda 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Öte yandan Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede İsrail boykot hareketi devam ediyor. Bu kapsamda vatandaşlar İsrail’e ait markaları ve ürünleri boykot ediyor.

Hilal Baldemir