Benzin fiyatlarında çok yükseliş! İşte artışın detayları

Yeni yılın gelmesiyle birlikte zamlar art arda gelmeye başladı ve bu zamlardan nasibini alanlardan biri de akaryakıt oldu. Aralık ayının ilk haftalarında brent petrol fiyatının 74 dolara kadar düşmesiyle benzin ve motorine peş peşe zam gelmişti. Daha sonra dövizde yaşanan hareketlilikle yeniden zam gelmişti. Son olarak ise ÖTV zammıyla birlikte benzin, motorin ve LPG’ye zam geldi.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2024 13:20

Benzin ve motorin fiyatları akaryakıt ve brent petroldeki artışın etkisiyle yükselmeye başladı ve bunun üzerine ÖTV zammı da eklenince benzin ve motorin yeniden 39 lira bandına yükseldi. Araç sahipleri akaryakıtta yaşanan değişimleri takip ederken gözler sektör uzmanlarına çevrildi.

Dün Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı aralık ayı ve son 6 aylık enflasyon oranına göre akaryakıt ve alkollü içkilerden alınan ÖTV tutarı da belli oldu. Son enflasyon verilerine göre akaryakıtta ÖTV yüzde 25.6 artış yaşadı ve bugün itibarıyla yeni fiyatlar pompaya yansıdı.

Yeni ÖTV zammına göre kurşunsuz 95 oktan benzinin ÖTV tutarı 7,52 liradan 9,45 liraya, motorinde 7,05 olan ÖTV tutarı 8,86 liraya ve LPG’de 5,77 olan tutar 7,25 liraya yükselmiş oldu.

Libya'da yaşanan arz kesintileri ve Orta Doğu'daki aralıksız saldırıların küresel çapta önemli ham petrol üretim bölgesindeki gerilimi artırmasıyla Çarşamba günü yüzde 3'ten fazla yükseliş yaşayan petrol fiyatları yükselişine bugün de devam etti.

Petrol fiyatları küresel çapta yükselmeye devam ederken buna sebep olarak Libya'daki protestocuların normal şartlarda günlük yaklaşık 365 bin varil petrol pompalayan OPEC petrol üreticisine ait Sharara ve El-Feel sahalarındaki üretime engel olması ve İsrail-Gazze savaşındaki gerilimin artması gösteriliyor.

Dünyadaki ham petrolün yaklaşık üçte birini karşılayan Orta Doğu son zamanlarda birçok farklı saldırı ve çatışmaya sahne oluyor. Orta Doğu’da gerilim her geçen gün artarken İsrail ve Hamas arasındaki savaş ve çatışmalar piyasa üzerindeki etkisini de gidere artırıyor.

Orta Doğu piyasada endişe ve belirsizlik yaratırken mevcut durum üretimin de azalmasına neden oluyor. ING emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, "Libya petrol sahasının kapatılması fiyatları destekliyor ancak piyasadaki en büyük endişe ve belirsizlik, özellikle İran'daki son saldırının ardından Orta Doğu'daki gerilimler etrafında yoğunlaşmaya devam ediyor" dedi.

Hilal Baldemir