Saklı Bahçe Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen buluşmaya Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, birim müdürleri, yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldı. Konuşmasının başında basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Adil Yele, ardından soruları yanıtladı.
2025 yılı yatırım bütçesiyle ilgili soruyu cevaplayan Başkan Yele, “Bütçemizi büyüyen Çiftlikköy’ün büyüyen bütçesi olarak lanse ettik. 1 milyar 70 milyon lira bütçe tasarladık. 2025 yılı için yüzde 60 bir artış söz konusu. Bunun bir kısmını yatırımlara ayırdık. Bu yıl yatırım çalışmalarına başlayacağız. Bir görünen bir de görünmeyen yatırımlarımız var. Alt yapı yatırımlarımızı 2025’te ön plana çıkartacağız. Çiftlikköy çok ciddi büyüyor ve göç alıyor. İmara açılmış alanların alt yapı çalışmalarıyla alakalı startı verdik. Suyla alakalı problemlerimizi çözüyoruz” dedi.
2025 yılında Mokamp Projesinin startını vereceklerini dile getiren Yele, şöyle devam etti; “Mokamp Projemiz güzel bir proje. Orada bir cazibe merkezi inşa etme hayalimiz var. Belediye sosyal tesisi, kültürel alanlar olacak içerisinde. Kafeler sokağı ortamı yaratmak istiyoruz. Çünkü orası güzel bir nokta.”
Açıklamasının devamında Çiftlik Mahallesi’nde kütüphane inşaatına başlayacaklarını dile getiren Yele, “Bölgemizdeki genç nüfusumuz çok fazla. Gençlerimizin kütüphane ve etüt merkezine ihtiyacı var” sözlerini sarf etti.
Çiftlikköy Belediyesi’nin yakın zamanda duyurduğu jeotermal kaynak arama çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Yele, “İl Özel İdaremizin bölgemizde jeotermal kaynak suyuyla alakalı bir ihalesi vardı. Çiftlikköy Belediyesi olarak bu ihaleyi kazandık. Jeotermal kaynak arama ruhsatımızı iştiraki olduğumuz Zirvekent firmasına devrettik. Bölgede sıcak su var. Sıcak suyun 3 tane sondaj yapılıp derecesi ve numuneleri alındıktan sonra değeri ortaya çıkacak. Suyun değerine sanayide, Çiçekçilik OSB’de kullanabiliriz. Suyun derecisine göre bu turizm amacına da dönebilir. Bu çalışmayı başlatacağız. Aldığımız ruhsat çok büyük bir alanda. Açıkçası bütün Çiftlikköy’ü kapsıyor. Talep ettiğimizin yüzde 90’ını aldık. Talep ettiğimiz bölgenin yüzde 90’ını arama ruhsatına sahibiz. Önümüzdeki süreçte Çiftlikköy ve Yalova’nın da ekonomik olarak farklı bir boyuta geleceği bir hedefimiz var jeotermal kaynak ile alakalı. Önümüzdeki aylarda çalışması başlayacak” diye konuştu.
Çiftlikköy Belediyesi’nin gelir durumu hakkında açıklama yapan Yele, “Göreve geldiğimizde belediyenin 25 milyon lira aylık geliri vardı. Biz bunu 33 milyon bandına çıkardık ama yetmiyor. Şuan kendi kendine yetemeyen bir yapı var. İller Bankası kesinti oranı yüzde 42’ye kadar çıktı. Ayrıca devletin faiz oranlarından dolayı mevcut borca faiz işliyor. Aradaki fark faizden kaynaklanıyor. Önümüzdeki süreçte bu borçları ödemeyle alakalı yapılandırma çıkacak. Ben vatandaşın faiz yükünden kurtulmasını istiyorum. Yapılandırma geldikten sonra bu borcu ödeyecek potansiyele sahibiz” ifadelerini kullandı.
Çiftlikköy’de yaşanan imar yasağı sorununda gelinen son durum hakkında konuşan Yele, şunları ekledi; “İmar sorunuyla alakalı dün itibariyle yapı denetim firmalarımıza yazılarımızı yazdık. Cumartesi günü itibariyle Çiftlikköy’de beton dökülebiliyor. İnşaatlar açıldı. Bu ayki meclis toplantımızda bu sorunu çözdük. Çiftlikköy Belediyesi olarak imar sorununu 42 günde çözdük. 42 günün 30 günü askı süreci de dâhil. Rekor kırdık açıkçası. 42 günde ruhsat verebilen imar planımız var şuan. Bu sorunu yaşayan başka belediyeler ancak 6 ayda çözebiliyor.”
Son olarak belediyenin borcuyla alakalı sözler sarf eden Yele, şu ifadeleri kullandı; “Borç yiğidin kamçısı. Belediyenin tabi ki borcu olacak. Belediyenin asli görevi vatandaşa hizmet etmektir. Borç boyumuzu aşan bir neticede olmayacak. 9 ayda mali disiplini sağladık. Çiftlikköy Belediyesi maaşlarını ödeyebilen, 200 milyon liralık müteahhit borcuna rağmen hiçbir şekilde hesaplarına haciz koyulmayan bir yapı şuan. Borçtan korkmuyorum.”