Başkan Yele, “Hayvanların öldürülmesini kabul etmiyorum”

Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu hakkında açıklama yaparak, “Ötanazi uygulamasını kabul etmiyorum.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2024 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2024 11:52
https://www.yalovahayat.com/

AK Parti, kamuoyunda uzun süredir tartışılan “sahipsiz sokak hayvanları” düzenlemesini dün Meclis Başkanlığı’na sundu. Yapılan bu düzenlemenin ardından basın açıklamasında bulunan Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, ötenazi uygulamasına karşı olduğunu vurguladı.

Yerel yönetimler tarafından ötanazi yapılabilecek

Yeni düzenleme ile “Yakala-Kısırlaştır-Sal” metodu “Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir” olarak değiştiriliyor. Buna göre toplanan hayvanlar, kurulacak bakımevlerine alınacak ve hayvanlardan rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalmaya devam edecek. Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimler tarafından “ötanazi” uygulanacak. Yine, kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturmasına veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebebiyet vermesi halinde de ilgili sahipsiz hayvanlara yerel yönetimler tarafından ötanazi yapılabilecek.

“Hayvan Hakları Komisyonu Raporu’na tamamen aykırı”

Yapılan bu düzenlemenin ardından basın açıklamasında bulunarak ötenazi uygulamasına karşı olduğunu aktaran Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, “Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki “Ötanazi” uygulamasını kabul etmiyorum. İlk olarak bu teklif, sokak hayvanlarının öldürülmesini kolaylaştırmaktadır ve ben hiçbir şart altında hayvanların öldürülmesini kabul etmiyorum. Üstelik 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ve 2019 TBMM Hayvan Hakları Komisyonu Raporu’na tamamen aykırı.” dedi.

“Sorumluluğun sadece yerel yönetimlere yüklemesini doğru bulmuyorum”

Hayvanların yaşam haklarını merkeze alan politikalarla çözüm üreteceklerini aktaran Başkan Yele, “Son olarak dikkat çekmek istediğim konu ise iktidarın merkezi bütçeden belediyelere aktarılan payları daraltarak ve belediye gelirlerini azaltarak iş yapamaz duruma düşürmesidir. Sokak hayvanları konusunda maliyeti ve sorumluluğu sadece yerel yönetimlere yüklemesini doğru bulmuyorum. Tüm bunlara rağmen hayvansever yurttaşlarımızla da birlikte hayvanların yaşam haklarını merkeze alan politikalarla çözüm üreteceğiz. Yurttaşlarımızın memnun olacağı uygulamaları hayata geçireceğiz.” şekline açıklama yaptı.

Serap Polat