Hayvan sahiplenilmesine ilişkin kanunda bir düzenleme daha gerçekleştirildi. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda 7527 Sayılı “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile getirilen düzenlemeleri kapsayan ve hayvan refahı gözetilerek hayata geçirilecek yeni uygulamaları detaylandıran düzenleme yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin, 5199 sayılı kanuna ek olarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerinin dayanak alınarak hazırlandığını açıkladı.
Yönetmeliğin kapsamı itibariyle sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü işlemlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimleri, yerel yönetimler, il hayvanları koruma kurulları ve diğer ilgili kurumların görevlerinin detaylandırıldığını belirten Bakan Yumaklı, ev hayvanlarının hayvan sahiplenme şartları ile hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarının da bu yönetmelikle belirlendiğini belirtti.
Bakan Yumaklı, düzenlemeyle sahipsiz hayvanların toplanmaları, hayvan bakımevlerine götürülmeleri, rehabilite edilmeleri ve hayvan bakımevlerinde tutulmaları konularındaki işlemlerin de açıklandığına dikkat çekerek yönetmelikle ilgili şu bilgileri verdi:
"Hayvan bakımevleri, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşamevlerinin haiz olması gereken şartlar ve çalışma yöntemleri ile sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü kapsamında buralarda yapılacak iş ve işlemler sıralandı. Yönetmelik, hayvan refahının korunması, gözetilmesi ve hayvanların sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri için son derece ayrıntılı düzenlemeler içermektedir. Ayrıca yerel yönetimler başta olmak üzere tüm ilgili kesimlere de bu konuda sorumluluklar yüklemektedir."
Düzenlemenin içerdiği en önemli değişiklik hayvan sahiplenenlere ilişkin uygulamalar oldu. Düzenleme doğrultusunda kişiler, hayvan bakımevlerinden il hayvanları koruma kurullarının belirlediği sayıda hayvan sahiplenebilecek. Sahiplendiği hayvanı terk ettiği gerekçesiyle idari yaptırım uygulanan kişiler, aynı takvim yılı içerisinde birden fazla hayvanını kaybeden kişiler ile hayvanını aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez kaybeden kişiler 3 yıl süreyle hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenemeyecekler.
Bu değişiklik ile hayvan sahiplenip bunun sorumluluğunu alamayan ve bakımevinden aldığı hayvanı yeniden sokağa bırakan kişiler uzun süre yeniden hayvan sahiplenemeyecek.
Hilal Baldemir