Aynı hafta güneşte ikinci patlama! NASA duyurdu: Son 7 yılın en büyüğü

Geçtiğimi hafta 10 Mayıs’ta meydana gelen güneş patlaması NASA tarafından görüntülenmişti ve ABD’de patlama etkisiyle birçok yan etki görülmüştü. NASA tarafından paylaşılan son dakika açıklamasına göre güneşte son 7 yıldır görülen en büyük patlama dün yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2024 08:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2024 08:00

NASA, 1 hafta içinde güneşte ikinci bir patlama yaşandığını ve bu ikinci patlamanın son 7 yıldır yaşanan en büyük güneş patlaması olduğunu bildirdi.

Patlama nedeniyle yaşanan jeomanyetik fırtınadan kaynaklı olarak uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği bekleniyor.   

Öte yandan NOAA tarafından saatler sürecek elektrik kesintileri yaşanabileceği veya benzer bazı elektronik aletlerin hiç çalışmayabileceği uyarısı yapıldı.

 

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi, 10 Mayıs’ta yaşanan patlamanın ardından son 7 yılın en büyük Güneş patlamasının dün meydana geldiğini duyurdu.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'ne bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezinin X hesabından yapılan paylaşımda, mevcut Güneş patlama döngüsünün en büyük patlamasının dün yaşandığı bilgisi kaydedildi.

RADYO VERİCİLERİ VE TEKNİK EKİPMANLAR BOZULABİLİR

Söz konusu patlamanın tüm zamanlarda kaydedilen en büyük 17. Güneş patlaması olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, patlamanın etkisiyle Dünya'ya yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, "yaygın voltaj kontrolü sorunlarının ortaya çıkabileceği" ve yörüngelerdeki uydularda "sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının" yaşanabileceği kaydedildi. Jeomanyetik fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı elektronik aletlerin hiç çalışmayabileceği bilgisi aktarıldı .

Öte yandan ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş'teki bu büyük patlamanın fotoğrafını yayınladı.

SON 7 YILDAKİ EN BÜYÜK PATLAMA

Amerikan medyasına yansıyan Güneş patlamasına ilişkin haberlerde ise, patlamanın ABD yerel saatiyle öğlen 13.00 sularında meydana geldiği ve Dünya'yı kayda değer ölçüde etkilemediği aktarıldı. 

X8.7 seviyesinde olduğu belirtilen patlamanın, bu sınıftaki en şiddetli patlamalardan biri olduğuna dikkat çekilen haberlerde, bu patlamanın, 2017 yılından bu yana güneşte tespit edilen en büyük patlama olduğunun altı çizildi. Öte yandan Güneş patlamaları A sınıfından X sınıfına kadar sınıflandırılıyor ve her bir sınıf kendi içinde 1'den 9'a kadar ölçeklendiriliyor.

Hilal Baldemir