Avrupa’ya gitmek isteyenlere çarpıcı haber! Büyük değişiklikler geliyor

Her yıl Türkiye’den binlerce kişi iltica, vatandaşlık ve çalışma gibi nedenlerle Avrupa ülkelerine gitmek için uğraşıyor. Fakat AB ülkeleri, Türk göçmenler, ilticacılar ve AB ülkelerindeki Türk kökenliler içi birçok yeni düzenlemeyi yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 10:59

Artık Avrupa ülkelerine gitmek eskisinden daha zor olacak. Avrupa'da Türk göçmenler, iltica ile gelenler ve AB ülkelerindeki Türk kökenli vatandaşlar için büyük değişimler ve uygulamalar başlıyor.

1 Haziran’dan itibaren, özellikle vatandaşlık, iltica, sınır dışları, AB dışından işe personel alma (şans kartı) konularında Avrupa’da büyük yenilikler yapılacak. Türkler için yapılacak bu değişikliler ile Avrupa’nın kapılarını aralamak artık daha zor olacak.

İşte AB tarafından karar verilen yeni düzenlemeler;

AB SINIRLARINDA TUTULACAKLAR

Başta Türk vatandaşları olmak üzere, AB ülkelerinde iltica kabul oranı düşük olan tüm vatandaşlar, artık AB’ye alınmayacak. Bu kişiler dış sınırlarda güvenlik noktalarında durdurulacaklar. Bunların başvurularının asılsız olup olmadığına, ilticalarının kabul edilip edilmeyeceğine ülkeye giriş yapmadan orada karar verilecek ve onaylanmaması durumunda 3 hafta içinde geri gönderilecek, AB’ye alınmayacaklar.

AB’DE ORTAK VERİ VE KAMPLARDA BARINMA

Bu süreçte bu kişiler, ilk girdikleri ülkede ya da yine sınıra yakın yerlerde kurulacak kamplarda kalacak. Uygulama kısmen Haziran'da başlayacak ama kampların bitişi 2026’yı bulacak. Tüm AB, ortak veride birleşme kararı aldı. Artık, Hırvatistan’a giren bir Türk, daha sonra İtalya ya da Almanya’dan iltica isteyemeyecek. İlk girdiği yer orasıysa tekrar oraya gönderilecek. Sınır dışı süreci 12 haftada bitecek.

HIZLI ÇİFTE VATANDAŞLIK

Almanya’nın kabul ettiği hızlı ve çifte vatandaşlık yasası 27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Türkler, köken vatandaşlığını bırakmak zorunda kalmadan Alman vatandaşı olabilecek. 5 yıl Almanya’da yasal bir şekilde yaşamış olmak, Almanca bilmek ve geçimini sağlıyor olmak vatandaşlık almak için yetecek. Ülkeye yararlı kişiler ise 3 yıl içinde vatandaşlık alabilecek.

İŞÇİ OLARAK ALMANYA ŞANSI

Almanya’da çalışmak isteyenlere yönelik Alman hükümeti tarafından hazırlanan "Şans Kartı" uygulaması 1 Haziran’da başlıyor. Vasıflı personelin gelebilmesi bu şekilde daha kolay olacak. Ön koşulları; Almanya’dan iş teklifi- iş anlaşması ya da iş garantisi almak. Meslek ya da üniversite diploması, en az iki yıllık meslek eğitimi, deneyim, ilgili birimlerden alınacak mesleki yeterlilik belgesi. Bu şartlar sağlandığı takdirde başta 1 yıllık çalışma izniyle Almanya’ya gelinebilecek. Şans Kartı alan kişiler, iş anlaşması devam ederse Almanya’da kalacak ve ailesini de getirecek.

16 YAŞINDA OY KULLANMA HAKKI

Avrupa Parlamentosu bir yenilik daha yaparak seçimlerinde oy kullanma yaşını 18‘den 16’ya indirdi. Avrupa ülkesi vatandaşı olan genç Türkler, bu seçimlerde oy kullanabilecek. 

Hilal Baldemir