ATM’lerde yeni dönem! 10 ve 20 TL Banknot Vermeyecek

ATM’lerde yapılacak değişiklik ile artık 10 TL ve 20 TL’lik banknotlar verilmeyecek. 5 TL’lik banknotların metal paraya çevrilmesinin ardından bu kez de ATM’lere yönelik değişikliğe gidiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 15:58

Bankaların ortak kararı ile yapılacak değişiklik sonrası artık ATM’ler 10 TL ve 20 TL banknotları vermeyecek. Bunun yerine en küçük banknot 50 TL olacak.

Bankaların Kararı ve Nedeni

Bankacılık sektörü kaynaklarından alınan bilgilere göre, bu kararın ardında birkaç sebep yatıyor. Öncelikle, daha büyük banknotların kullanımıyla nakit dolaşımının daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor. Öte yandan, bu adımın dijital ödeme sistemlerine geçişi hızlandıracağı ve buna olan talebi artıracağı düşünülüyor. Artan dijitalleşme eğilimi, nakit kullanımını azaltarak daha güvenli ve izlenebilir bir finansal sistem oluşturmayı hedefliyor.

Ayrıca önceki dönemlerde birçok bankada günlük para çekme limiti 7,500 TL ile sınırlıyken, bayram sonrası bu limit artık 15,000 TL'ye çıkarıldı. Bazı bankalar ise bu limiti 20,000 TL'ye kadar yükseltti.

Banknotlarla ilgili yeni düzenlemelerin önümüzdeki hafta itibariyle hayata geçirilmesi bekleniyor.

Öte yandan bayram öncesi alışveriş ve bayram hazırlığı için ATM’lerde yaşanan yoğunluktan dolayı yaşanan para sıkıntısı da bankaların gündeminde yer alan önemli konulardan biri.

Sadece banknot değişiklikleriyle sınırlı kalmayan bankalar, ATM'lerdeki nakit sıkıntısını tamamen gidermek amacıyla ek önlemler almayı da planlıyor. Bu önlemler arasında banknot dağılımının daha etkin yönetilmesi ve ATM komisyon bedellerinin gözden geçirilmesi yer alıyor.

Hilal Baldemir