Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 95.Yılı coşkuyla kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 95. Yıldönümü nedeniyle Yalova’da anlamlı bir program düzenlendi. Düzenlenen program kapsamında Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan mini bir konser gerçekleştirildi ve Emre Kongar’ın söyleşisinin ardından fener alayı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 16:00

19 Ağustos tarihinde Yalova’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre gelişinin 95. yıldönümü nedeniyle anlam dolu bir etkinlik gerçekleştirildi. Yalova Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ve protokol ve STK’ların katıldığı kutlamalar, Yalova halkının yoğun ilgisiyle büyük bir coşkuyla yapıldı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’da programa sonradan dahil oldu. Açılış konuşmalarında ilk olarak Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin günün anlam ve önemine yönelik konuşmaları gerçekleştirildi ve devamında ise Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

‘’ÜZERİNE BASTIĞIMIZ BU TOPRAKLARDA, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TEMELLERİ ATILMIŞ’’

Başkan Gürel burada, bu çok özel bir günde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti ve ‘’19 Ağustos 1929’da Yalova’ya Ulu Önder ayak basıyor ve sadece bir iz değil, bir sevgi bırakıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Şubat 1938 tarihindeki Yalova’ya son ziyaretine kadar bu topraklara değer vermiş ve ‘Yalova benim kentimdir’ diyebilecek kadar çok sevmiştir; Termal, şifalı sular ve tarımsal alanlara kadar birçok konuda Yalova’nın kalkınması için projeler üretmiş ve birçok yenilik yapmıştır. Bununla da kalmamış Türkiye’den ve dünyadan birçok değerli devlet adamını burada ağırlamıştır ve ülke yönetimi, eğitim, kültür alanlarında ve çok sayıda önemli adımı burada atmıştır, kararları Yalova’da vermiştir. Bugün üzerine bastığımız bu topraklarda, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmış, burada yaptığı çalışmalar sırasında özellikle Türk Dil Kurumu’nu ve Türk Tarih Kurumu’nu kurmuştur. Yalova’yı sağlıklı yaşamın başkenti yapmak için uğraşmış, modern cumhuriyetin tüm planlamalarını burada yapmış ve hatta kendi elleriyle imar planı çizmiştir. Yaptığı çalışmalarda da çevrecilik hususuna dikkat çeken vurgular yapmıştır. Bunlardan en meşhuru ise dünyaca ünlü müthiş bir örnek olan Yürüyen Köşk’tür’’ diye belirtti ve köşkün hikayesini katılımcılarla paylaştı.

Sözlerine devam eden Gürel, Atatürk ve Yalova hakkında çok kıymetli bilgileri hemşerileri ile paylaşmayı sürdürdü.

BAŞKAN GÜREL, YÜRÜYEN KÖŞK HAKKINDA MÜJDE VERDİ 

Başkan Mehmet Gürel, konuşması sırasında Yürüyen Köşk ile ilgili bir müjdeyi de dile getirdi. Başkan Gürel, “Yürüyen Köşk’ün bahçe alanını daha da büyüteceğiz. Daha önceki yıllarda yemeklerin yapılması için kullanılan binayı ve etrafındaki bu muhteşem ağaçları görüyorsunuz. Otopark olarak kullandığımız alanın arkasındaki ağaçları da bu alanın içine katacak şekilde bir düzenleme yapmaya gayret ediyoruz. Mutfak olarak kullanılan müştemilatı da içine katacak şekilde yapacağımız düzenleme ile mevcut Yürüyen Köşk alanı 7, 8 kat büyüyecek” dedi.

‘’YALOVA’YI TÜRKİYE’NİN GÖZDE ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİ HALİNE GETİRMİŞTİR’’

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in ardından kürsüye gelen isim Yalova Vali Yardımcısı Deniz Pişkin oldu. Pişkin günün anlam ve önemi hakkında yapmış olduğu konuşmada, ‘’Yalova’ya gelişinin 95. Yıldönümüne, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı en değerli miras olan Cumhuriyetin ve çağdaşlığın ışığında bir kez daha bir araya geldik. Atatürk sadece ülkemize değil şehrimize de büyük değerler katarak, Yalova’yı Türkiye’nin gözde şehirlerinden birisi haline getirmiştir. Dolmabahçe’den Yalova’ya uzanan çınar ağaçları gibi, Atatürk’ün mirası da köklerimizi besleyerek geleceğe doğru uzanmaktadır. Yürüyen Köşk’te geçirdiği günler ilimizin tarihine altın harflerle yazılmış, unutulmaz anılardır. Atatürk’ün doğa sevgisi, ileri görüşlülüğü ve kalkınma vizyonu, bugün Yalova’nın sahip olduğu doğal güzellikleri, modern altyapısı ve gelişmiş yaşam standartlarını mümkün kılmıştır’’ dedi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ VE SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Etkinlik kapsamında, Tansu Can tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan mini bir konser düzenlendi. Konser, katılımcılara Atatürk’ün müziğe olan sevgisini ve kültürel mirasını yeniden hatırlatırken, duygusal anlar yaşattı. Konserin ardından, Prof. Dr. Emre Kongar’ın gerçekleştirdiği söyleşi büyük ilgi gördü. Kongar, Atatürk’ün yaşamı, Yalova ve Türkiye’nin modernleşme süreci üzerine detaylıca bilgilendirmelerde bulundu ve katılımcılara Atatürk’ün hayatı ve Yalova ziyaretleri hakkında çok kıymetli bilgiler verdi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ve Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel söyleşi sonrasında Kongar’a hediye takdiminde bulundu.

FENER ALAYI RENKLİ ANLARA SAHNE OLDU

Akşam saatlerinde ise, kalabalık bir fener alayı gerçekleştirildi. Yalovalılar, ellerinde fenerlerle birlikte, şarkılar eşliğinde Yürüyen Köşk’ten şehir merkezine yürüyerek, Atatürk’ün anısını yaşatmanın gururunu ve heyecanını paylaştı. Her yaştan katılımcı ile gerçekleştirilen fener alayı Araştırma Sahili’nde renkli anlara sahne oldu.

Murat Can Aytemur