Artık Yıl kavramı Şubat ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri oldu. Yalnızca şubat ayında meydana gelen artık yıl olayı neden ve nasıl meydana geliyor oldukça merak ediliyor. Şubat ayının normalde 28 sürmesi fakat bu yıl 29 gün sürecek olması merak konusu oldu. Peki, Artık Yıl nedir? Artık Yıl nasıl oluşur? Kaç yılda bir artık yıl olur? İşte detaylar…
Miladi takvimde 365 yerine 366 günü olan yıla bilim dünyasında Artık Yıl deniyor. 4 yılda bir yapılan bu uygulamanın nedeni Dünya'nın Güneş çevresinde dönme süresinin Güneş'in aynı meridyenden iki kez geçişi arasındaki ortalama zamanın tam katı olmaması.
Fakat günün ve yılın uzunluğu tam sayılar olmadığı için 1 yılda aslında yaklaşık 365,25 gün yer alıyor. Bu küsuratlı kısmın yıllar geçtikçe birikmesiyle her yıl takvimimiz yaklaşık olarak bir günün çeyreği kadar hatalı oluyor. Fazladan 6 saat takvimde gösterilmese de bu 6 saat yaşanıyor.
Bunun sonucunda da 1 yıl sonra takvimde günün dörtte biri kadar sapma oluyor. İki yıl sonra yarım gün kadar, sonraki yıl dörtte üçü kadar ve dört yılın sonunda da takvimde yaklaşık olarak tam 1 gün sapma oluşuyor.
365 günlük 4 yıl, 1460 günken 365,25 günlük 4 yıl, 1461 gün oluyor. Yani 1 yıl 365 gün olarak tanımlanırsa, Dünya'nın dönüşünden ötürü 1 gün geride kalacaktı.
Gerçekte Dünya 4 yılın sonunda fazladan 1 gün daha dönüyor ve bunu takvimde telafi etmek için de her 4 yılda bir fazladan 1 gün ekleniyor.
Şubat ayı en kısa ay olduğu için Artık Gün bu aya ekleniyor. Bu artık olan güne 29 Şubat deniyor.