Alkollü içeceklere zam geldi! Markalar ÖTV zammına zam ekledi

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinden sonra sigara ve tütün mamullerine zam gelmişti. ÖTV’ye yansıtılan zammın ardından alkollü içkiler de enflasyondan nasibini aldı. İçki markaları da ÖTV zammının yanı sıra fiyatlara kendi zamlarını ekledi. Rakı, votka ve cin fiyatları tavan yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 12:49

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan haziran ayı enflasyonu ve 6 aylık enflasyon verilerinden sonra ÖTV zam oranı da belli oldu. Buna bağlı olarak akaryakıt, alkollü içkiler ve tütün mamullerinde özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları arttı.

ÖTV zammına ek olarak, içki markaları da zamlanan fiyatlara kendi zamlarını eklediler.

Açıklanan yeni fiyatlara göre, 70’lik rakıya bugün itibariyle tam 150 TL zam geldi. Böylece fiyatları markasına ve türüne göre değişiklik göstermekle birlikte standart bir 70'lik rakı 925 TL seviyesine çıktı.

ÖTV zammıyla birlikte 70'lik votka 619 TL'ye, 70'lik cin ise 679 TL'ye yükseldi. Bir bira firması ise bira fiyatlarına 15-20 TL arasında zam yaptı. 

Geçtiğimiz günlerde haziran ayı enflasyon verileri açıklanmış, alkollü içki, akaryakıt ve tütün mamullerinde ÖTV üretici enflasyonu oranında otomatik olarak güncellenmişti.

ALKOLLÜ İÇECEKLERE TEMMUZ ZAMMI

Yılda iki kez olmak üzere 6 ayda bir ÖTV zammına bağlanan alkol, tütün ve akaryakıt ürünlerinin ÖTV’sine yapılacak artış oranı ilk altı aylık ÜFE oranında yani yüzde 19,49 olarak gerçekleşti.

Gelen ÖTV zammıyla ile birlikte 70'lik rakının üretici zammı hariç ortalama satış fiyatının 853 TL olması bekleniyordu. Ancak bugün itibariyle üretici firmalar ÖTV zammına kendi zamlarını da ekleyerek satış fiyatını 925 TL'ye çıkardı. 

Öte yandan enflasyon oranının belli olmasının ardından gelen otomatik ÖTV zammı ile birlikte önceki gün akaryakıt fiyatları da artmış, motorinin litresine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, oto gaza 95 kuruş zam gelmişti.

Hilal Baldemir