Akmeşe, “Eğitimde sonuç değil süreç odaklı ölçme sistemine geçtik”

Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki ‘beceri temelli’ yeni müfredatla öğretmenlerin ‘sonuç odaklı ölçme’ sistemi yerine öğrencilerin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan ‘süreç odaklı ölçme’ye de geçiş yapıldığını duyurdu

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 16:06

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile 2024-2025 eğitim-öğretim yılına merhaba diyen öğrenci ve öğretmenler bu sistemin avantajlarını da görmeye başladılar. Geçen yıl ilk kez Resmî Gazete'de yayımlanan ve ölçme değerlendirme uygulamalarında çatı mevzuat olan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda konu soru dağılım tabloları, ortak sınav haftası, ortak sınavlar, geliştirici değerlendirme ve sınavlarda açık uçlu sorular gibi birçok yenilik getirildi.

Bu sistemde artık öğrenci merkezli ve beceri odaklı yaklaşımın benimsendiğini dile getiren Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, “Okul öncesi, 1, 5, hazırlık ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlanan yeni müfredatla birlikte eğitimde ‘öğrenci merkezli’ ve ‘beceri odaklı’ yaklaşım benimsenerek, ölçme ve değerlendirmede köklü değişikliklere gidildi. Bu kapsamda süregelen dönemde sadece sınav sonucuna göre değerlendirilmesi yapılan "sonuç odaklı ölçme" yerine, ilgili kademelerde görev yapan öğretmenlerimiz yeni müfredattaki ölçme değerlendirme uygulamalarında öğrencilerimizin gelişimini takip edebilmelerine olanak sağlayan tanılayıcı, biçimlendirici ve düzey belirleyici değerlendirme yöntemleri arasında dengelerin sağlandığı "süreç odaklı ölçme" sistemini uygulayacaklar.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında geliştirilen "süreç odaklı ölçme" ile öğretim programlarında öğrencilerimizin bilgi ve becerilerindeki gelişimin aktif ve etkileşimli şekilde sistematik olarak izlenmesinin yanı sıra sınıf içinde öğrencilere anlık ve açıklayıcı geri bildirimler sağlanarak öğretim süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesini hedefliyoruz” dedi.