AK Parti doğum hızını artırmak için düğmeye bastı! İşte masadaki 3 tedbir önerisi

TÜİK tarafından açıklana son nüfus artışı verilerine göre doğum hızında yaşanan ciddi düşüş Türkiye’nin geleceği için büyük bir tehlike oluşturacak boyutta. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türkiye için felakettir’ dediği konuya ilişkin AK Parti çalıştay düzenlemeye hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2024 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 15:58

Türkiye İstatistik Kurumu 2023 yılına ilişkin nüfus verilerini geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Veriler; 2001’de 2,38 olan doğurganlık hızının 2023’te 1,51’e gerilediğini çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.

Bunun üzerine konuya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan bu durumun ne kadar vahim olduğuna dikkat çekti. Bunun üzerine Erdoğan’ın talimatıyla, doğum oranındaki düşüş, önümüzdeki günlerde AK Parti tarafından düzenlenecek çalıştayla masaya yatırılacak.

Çalıştayda bu konuya ilişkin alınması planlanan tedbirler tartışılacak. Bu tedbirler arasında doğum izninin artırılması, ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi ve kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi gibi ana başlıklar yer alıyor.

DOĞUM ORANLARININ AÇIKLANMASININ ARDINDAN TALİMAT VERDİ

AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı, Cumhurbaşkanı’nın talimatı üzerine doğum oranlarındaki düşüşü değerlendirmek ve buna karşı öneriler geliştirmek ve tedbirler almak amacıyla 2 Temmuz’da çalıştay düzenleyecek.

AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Hakkı Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2001’de 2,38 olan toplam doğurganlık hızının 2023’te 1,51 çocuk olarak gerçekleştiğinin duyurulmasının ardından çalıştay düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

ÖNERİLER BAKANLIĞA SUNULACAK

Öztürk, Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ve konuda uzman akademisyenlerin de katılacağı çalıştayın 2 Temmuz’da düzenleneceğini bildirerek, çalıştayda nüfus artış hızındaki düşüşe karşı önerilerin ve alınması gereken tedbirlerin konuşulacağını, bunların da daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulacağını ifade etti.

Multidisipliner bir yaklaşımla konuya ilişkin birçok farklı başlığı içinde barındıran kısa, orta ve uzun vadeli çözüm paketlerine ilişkin uygulama planları hazırladıklarını aktaran Öztürk, bunların iktisadi, kültürel ve siyasal boyutları bulunduğunu ifadelerine ekledi.

ÜÇ TEMEL BAŞLIK VAR

Öztürk, “Üç temel başlık var; doğum izni ile ilgili süre uzatımı, özellikle kadının çalışma hayatı içerisindeyken kreş veya bakım süreçlerinin maddi olarak desteklenmesi ve ikinci ve üçüncü çocuğa teşvik verilmesi gibi konuların uygulanacağı genel paketleri ve çözüm önerilerini bu çalıştayda kararlaştıracağız.” şeklinde konuştu.

Öztürk, nüfustaki yavaşlamanın ve doğum oranının azalmasının tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiği bir sorun haline geldiğine işaret ederek, bu sorunda çözüm üreterek başarıya ulaşan ülkeleri incelediklerini belirtti.

Bu örneklerden faydalanarak Türkiye'nin kültür ve geleneğine uygun bir model geliştireceklerini söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:

“Alacağımız tedbirlerle birlikte ‘demografik fırsat penceresi’ adı verilen genç ve eğitimli nüfusumuzu hem muhafaza ederek, hem de sayısını arttırarak büyük Türkiye olmaya ilerleyecek mekanizmayı ortaya koymayı amaçlıyoruz.”

Hilal Baldemir