Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından neredeyse 9 ay geçti fakat bölgede depremin izleri hala silinmeye çalışılıyor. Yaşanan bu deprem felaketi akıllara olası Marmara depremini getirdi. Hatta öyle ki son aylarda İstanbul’dan göç edenlerin sayısı bir hayli arttı.
Son olarak Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Her Yönüyle Deprem Sempozyumu” için Edirne’ye gelen AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz olası bir Marmara depremine ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Gökhan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu ve farklı yerlerde büyük depremlerin yaşanabileceğini dile getirdi.
Yılmaz, açıklamasında AFAD olarak depremlere karşı çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüklerini ve 4 aşamadan oluşan bütünleşik afet yönetimi sistemi kapsamında afet öncesi ve sonrasına yönelik çeşitli planlar yapıldığına dikkati çekti.
Gökhan Yılmaz açıklamasında, olası bir Marmara depreminin meydana gelmesi durumunda İstanbul başta olmak üzere çevresinde bulunan 7 ilin bu depremden etkileneceğini dile getirdi.
- İstanbul gibi 16 milyondan fazla insanın yaşadığı kalabalık bir şehirde hazırlıkların ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yapan Gökhan Yılmaz, “Bu kapsamda 2016 yılında İstanbul Afet Müdahale Planı devreye girdi, bunu her yıl tüm kurumlarla güncelliyoruz. Afetle ilgili olan tüm kurumlarda araç, ekipman, personel ve plan hazırlama gibi tüm hazırlıkları tamamlamaları için çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
- Gökhan Yılmaz, İstanbul’da afet riskinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ve gerekli bina altyapı denetimlerinin de çok hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:
- İstanbul gibi 3 imparatorluğa başkentlik yapmış, içerisinde 2 bin yıllık yapıları ve ciddi bir nüfusu barındıran büyük bir şehirde her şeyden önce eskiyen köhnemiş yapıları yenilememiz gerekiyor.
- İstanbul gibi bir metropolün en önemli afet hazırlığı, şehri dirençli bir kent haline getirmek, kentsel dönüşüm dahil olmak üzere bina yenilemelerini yapmak ve aynı zamanda şehrin enerji, içme suyu, ulaşım ve haberleşme altyapılarını sağlamlaştırmaktan geçiyor.
- Köprülerimizi, viyadüklerimizi, içme suyu hatlarımızı sağlamlaştırma noktasında kurumlarla ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. AFAD olarak 6 Şubat depremlerini bir daha yaşamamak için çalışıyoruz.
- Biz eğer afetler öncesi gerekli önlemleri alırsak ve dirençli şehirler oluşturursak, depremi sadece bir doğa olayı olarak yaşar ve normal hayata geçişi çok daha kolay sağlayabiliriz.
- İstanbul’un enerji altyapısını güçlendirmek için TEİAŞ tarafından çalışmalar yapıldı. Karayolları ve Büyükşehir Belediyesi köprü ve viyadüklerin risk analizlerini tespit ederek, yenilenmesi ve güçlendirilmesi gereken yerlerde çalışmalar yaptılar. Aynı şekilde haberleşme noktasında GSM operatörü şirketleri kendi baz istasyonlarının risk analizlerini yaptılar. Bunların herhangi bir afet durumunda zarar görme ihtimaline karşı mobil baz istasyonları getirdiler.
Gökhan Yılmaz konuşmasını bitirirken 2012 yılından bu yana İstanbul’da riskli olarak ilan edilen 100 bin yapının yıkılıp yüzde 90 oranında yerine yenilerinin yapıldığını kaydetti. Öte yandan Marmara depreminden etkilenecek illerin ise, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa kıyıları, Yalova, Kocaeli olduğunu söyledi ve illerin içerisinde bulunan 50 ilçenin depremden etkileneceği belirtildi.
Hilal Baldemir