ABD’den korkutan açıklama: Savaş diğer bölgelere yayılabilir

İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalar 23. Günü geride bırakmışken savaşın Orta Doğu’da farklı yerlere sıçrayacağı ihtimali korku ve paniğe neden oluyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail ve Hamas arasındaki şiddetli saldırılara değinerek, "Diğer bölgelere yayılma riskinin arttığını görüyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 11:01
https://www.yalovahayat.com/

İsrail ve Hamas 3 haftayı aşkın bir süredir çatışmalara devam ediyor ve artan gerilim Orta Doğu’da endişeye neden oluyor. Savaşın bilançosu gün geçtikte artarken son verilere göre Gazze’de 8 binden fazla masum insan hayatını kaybetti.

Son olarak şiddetli saldırıları sonucu Gazze’deki iletişim altyapılarını tamamen yok eden İsrail bölgenin dünyayla bağlantısını tamamen kopardı. İsrail ordusu gece-gündüz demeden bölgeyi bombardımana tutarak, hedef gözetmeksizin orantısız güç kullanıyor.

Dünya genelinde vatadaşlar çeşitli şekillerde İsrail'i protesto ediyor ve bu kapsamda İsrail markaları ve ürünleri her eyrde paylaşılarak alınmaması teşvik ediliyor. 

Öte yandan ABD’de birçok farklı görüş ve düşünce ortaya çıkıyor. CBS News televizyon kanalında savaşa ilişkin soruları cevaplayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Filistin Kızılayı'nın İsrail güçlerinin Gazze'deki Kudüs Hastanesi'ni bombalayacakları tehdidine ilişkin açıklamasıyla ilgili kendisine yöneltilen soruya, "Ben böyle bir şey duymadım. Dolayısıyla bunu ne doğrulayabilirim ne de yalanlayabilirim. Size söyleyebileceğim şey hastanelerin kritik sivil altyapı olduğudur. Uluslararası insancıl hukuka göre hastaneler hedef alınmamalıdır. Askeri hedef değillerdir." şeklinde cevap verdi.

Sullivan, Hamas askeri güçlerinin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını, silahlarını sivillerin yaşadığı alanlara yerleştirdiğini öne sürerek, "Bu, İsrail ordusu için ek bir yük oluşturuyor. Ancak bu durum teröristlerle masum siviller arasında ayrım yapma ve bu askeri operasyonu yürütürken masum sivillerin hayatlarını koruma sorumluluklarını azaltmaz. Bu havadan saldırı için de karadan saldırılar için de geçerlidir ve bu konu İsraillilerle her gün konuştuğumuz bir konu" derken, "ABD'nin masum insanların canlarının kutsallığı gibi ilkeleri ve önerileri konusunda açık olacağını söylemeliyim. İsrail'e özelde tavsiyelerimizi sağlamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

"Çatışmanın bölgenin diğer kısımlarına yayılma riskinin yükseldiğini görüyoruz"

Jake Sullivan, "İran'ın caydırıldığına inanıyor musunuz?" sorusuna yanıt olarak, "Benim inandığım şey ABD'nin yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yerine getireceği. Askerlerimiz saldırıya uğrarsa karşılık vereceğimizi söyledik ve karşılık verdik. Eğer tekrar saldırıya uğrarlarsa yine karşılık vereceğiz. Tetikteyiz çünkü bölge genelinde güçlerimize yönelik tehditlerin artığını ve bu çatışmanın bölgenin diğer kısımlarına yayılma riskinin yükseldiğini görüyoruz. Bunu engellemek ve caydırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Hilal Baldemir