ABD Başkanı Biden’dan ulusa sesleniş: Daha iyi bir gelecek için tüm desteğimiz İsrail’e

Türkiye saatiyle 03.00 sularında ulusa sesleniş gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, "Bu gece alınan kararlar gelecek yılları etkileyecek" ifadeleriyle konuşmasına başladı. Ardından ABD Kongresinde İsrail için acil destek bütçesi talebinde bulunacağını söyledi. "İsrail için daha önce benzeri görülmemiş destek isteyeceğiz" şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2023 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2023 11:13
https://www.yalovahayat.com/

Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalarda 14. gün geride kaldı son edinilen bilgilere göre Gazze’de 4 bin üzerinde insan hayatını kaybetti. Son olarak dün gece İsrail’in Gazze’de bulunan bir Rum Ortodoks kilisesine saldırması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu öğrenildi.

Hastane katliamının ardından tüm dünya tarafından tepki toplayan ve protesto edilen Netanyahu dün ordusuyla bir araya geldiği ve askerlerle birlikte olduğu görüntüsünü “hazırız” yazarak paylaştı.

İsrail’e bu vahşetleri gerçekleştirmesi için en büyük desteği veren ise ABD…

Biden Ulusa Seslendi

ABD Başkanı Joe Biden dün akşam saatlerinde İsrail’den ABD’ye geri döndü ve dönüş yolunda uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İsrail’in Gazze’de bulunan hastaneyi vurmasının savaş suçu olup olmadığını soran basın mensubuna “bu soruya cevap vermek istemiyorum” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e gerçekleştirdiği destek ziyaretinden sonra Türkiye saatine göre 03.00’de Beyaz Saray'dan ulusa sesleniş konuşması yaptı.

İsrail için ABD Kongresinden büyük bir destek bütçesi isteyeceğini belirten Biden, "Bu akıllı bir yatırım. Nesiller boyunca Amerikan güvenliğine kar sağlayacak." İfadelerini kullandı.

Biden kongreden fonlanmasını beklediği paranın İsrail’in askeri gücünü desteklemeye büyük bir etkisinin olacağını belirtirken, "Bölgedeki diğer hasım aktörlerin İsrail'in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu görmelerini sağlayacağız ve çatışmanın yayılmasını engelleyeceğiz." diye konuştu.

Biden, bu savaş ile ilgili bazı bölünmüşlükler olduğuna dikkat çekerek,  "Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz. Buna izin veremem." şeklinde konuştu.

Biden konuşmasına, "Hamas ve Putin farklı tehdit teşkil ediyor ancak ortak bir noktaları var, ikisi de demokratik komşularını tamamen yok etmek istiyor." İfadeleriyle devam etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğinin tekrar altını çizen Biden, Ukrayna’nın tek isteğinin Rus güçlerini ülkelerinden çıkarmak için yardım olduğunu ifade etti.

Biden, Ukrayna’ya sağlanan teçhizat yardımının ABD depolarından gittiğini ve Kongre’den talep edilecek bütçe ile depoların Amerikan yapımı yeni teçhizatlarla doldurulacağının altını çizdi ve ekledi, "Amerika'nın ulusal güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde İsrail ve Ukrayna dahil ortaklara destek olmak için Kongre'ye acil bütçe talebinde bulunacağım." dedi.

Biden, İsrail’e olan ziyaretinden de bahsederek, "Barıştan vazgeçemeyiz, iki devletli çözümü terk edemeyiz." Dedi. Biden, ABD'nin Filistin halkına olan bağlılığının da sürdüğünü dile getirdi.

Joe Biden, "Gazze'deki hastanede meydana gelen patlamadan" dolayı da derin üzüntü yaşadığını belirterek bu saldırının İsrailliler tarafından gerçekleştirilmediğini tekrar altını çizdi.

Hamas'ın tüm Filistin halkını temsil etmediğini dile getiren Biden, "İsrail ve Mısır liderleriyle yaptığım görüşmelerde Birleşmiş Milletler'den (BM) Gazze'deki Filistinlilere ilk insani yardım sevkiyatının gerçekleşmesini güvence altına aldım.” bilgisini paylaştı.

Biden, konuşmasına İslamofobi’yi reddetme çağrısı ile devam etti. Biden, geçen hafta ABD’de 6 yaşında Müslüman bir çocuğun vahşice öldürülmesine tepki gösterdi, "Bunlar olurken sessiz kalamayız. Açık bir şekilde Yahudi karşıtlığı ve İslamofobi’yi reddetmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Hilal Baldemir