Deprem gerçeği geçtiğimiz günlerde kendini bu kez Yalova’da hatırlatınca olası Marmara depremi endişesi yeniden gün yüzüne çıktı. Hem yabancı hem de Türk uzmanların işaret ettiği büyük İstanbul depremi için sayılı zaman kaldığı tahmin edilirken bu depreme hazırlıklı olunmaması vatandaşlarda büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Türkiye deprem kuşağında yer alan genç oluşumlu bir ülke olduğu için sık sık depremler ve sarsıntılar yaşanıyor. Fakat her bölge ve her şehir farklı bir deprem kuşağında yer almaktadır. Peki, 3. Derece Deprem Bölgeleri Nerelerdir? İşte bu sorunun cevabı…
3. derece deprem bölgeleri, deprem riski yüksek olan ve sık sık deprem aktivitelerinin yaşandığı canlı fay olan bölgelerdir. Bu bölgelerde yapıların ve altyapının depremlere karşı güvenli olması oldukça önemlidir. Türkiye'de, deprem bölgeleri belli başlı kriterlere göre sınıflandırılmaktadır ve 3. derece deprem bölgeleri de en yüksek riskli bölgeler arasında yer almaktadır.
3. derece deprem bölgelerinin genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Sık sık deprem aktiviteleri meydana gelir, yapılaşma yoğundur ve nüfus yoğunluğu fazladır, altyapı ve yapılar depreme karşı yeterli güvenlik önlemlerine sahip olmalıdır, inşa edilen binalar, güncel deprem yönetmeliklerine uygun olarak tasarlanmalı ve donanımı buna göre yapılmalıdır.
3. derece deprem bölgeleri şu şekildedir:
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.