10. Altın Karınca Ödülleri için başvurular başladı

Aralarında Yalova’daki belediyelerin de yer aldığı Marmara Belediyeler Birliği’ne bağlı belediyelerin çalışmalarının ödüllendirildiği 10. Altın Karınca Ödülleri için başvurular başladı. Yarışmada Yalova’dan hangi belediyelerin hangi çalışma ve projelerle yer alacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 05:00

Marmara Belediyeler Birliği’nin aralarında Yalova’daki belediyelerin de yer aldığı Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerin hayata geçirdiği iyi uygulamaları ödüllendirdiği ve bu yıl 10. kez düzenlenecek olan Altın Karınca Ödülleri için başvurular başladı. Son başvuru tarihi 20 Eylül 2024.

Marmara Belediyeler Birliği’nin Marmara Bölgesi’ndeki belediyeler tarafından gerçekleştirilmiş olan iyi uygulamaları ödüllendirdiği Altın Karınca Ödülleri bu yıl onuncu kez düzenlenecek.

Yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir şehir hayatına katkı sağlamak üzere iyi uygulamaları tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlayan Altın Karınca ile belediyelerin projeleri ödüllendirilir. Marmara Bölgesi’ndeki belediyelere bağlı kuruluşlar ve iştirakler, ancak bağlı bulundukları belediye aracılığıyla Altın Karınca’ya başvuru yapabilir.

Projeler 10 kategoride yarışacak

Belediyelerin projeleri, yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir şehir hayatına katkı sağlamak üzere belirlenen 10 proje kategorisinde yarışacak. Bu kategoriler Afet Yönetimi, Akıllı Şehir Uygulamaları, İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi, Kentsel Tasarım ve Mimari, Kültür-Sanat, Sosyal Hizmetler, Şehir, Planlama ve Altyapı, Ulaşım ve Hareketlilik, Yerel Kalkınma, Yönetişim ve Katılımcılık

Altın Karınca’ya başvuran projeler belediyelerin ölçeğine göre büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri, nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçe belediyeleri, nüfusu 15 bin-100 bin arasında olan ve nüfusu 15 binden az olan ilçe ve belde belediyeleri olmak üzere beş ayrı idari kategoride değerlendirilecek.

Değerlendirme sürecinde projelerin kentsel yaşama ve belediye gelişimine katkısı, sürdürülebilirliği, özgünlüğü ve getirdiği yenilikler, diğer belediyelerde/şehirlerde uygulanabilirliği, hazırlık, finansman ve uygulama sürecinde kişi ve kurumlarından alınan katılım ve katkılar göz önünde bulundurulacak.

Altın Karınca Ödülleri değerlendirme kriterleri arasında 2030’a kadar ulaşılması hedeflenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar) özel bir yer tutuyor. Başvuran belediyelerin projelerinin amaç ve çıktılarıyla SKA’lar arasında kuracakları ilgi ve ilişkiler, değerlendirme sürecinde puan kazandıracak. Bu minvalde, Birleşmiş Milletler’in 2020-2030 yıllarını SKA’lar için ilan ettiği ‘Aksiyon On Yılı’nda yerelde gerçekleştirilecek projelerin küresel ortak amaçlara hizmet etmesi önem arz ediyor. Küresel gündem ve ortak hedeflere ulaşma sürecinde yerelde yapılan çalışmaları izlemek ve geliştirmek açısından önemli bir adım olacak.

Başvurular, belediyecilik ve şehircilik alanlarında teorik ve pratik uzmanlığı bulunan akademisyenler, bürokratlar ve uygulamacılardan oluşan bir jüri tarafından değerlen