ÜNİVERSİTENİN GELİŞTİRDİĞİ ALGORİTMA ÜLKE GÜNDEMİNDE!

ÜNİVERSİTENİN GELİŞTİRDİĞİ ALGORİTMA ÜLKE GÜNDEMİNDE!

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yalovahayat.com/

ÜNİVERSİTENİN GELİŞTİRDİĞİ ALGORİTMA ÜLKE GÜNDEMİNDE!

 

Yalova Üniversitesi’nde geliştirilen yapay zekâ algoritması ile uyku kliniklerinde aylarca süren raporlamaları kısa sürede elde edilebilecek, rahatsızlıklara daha erken teşhis koyabilecek. Proje, ülke gündeminde geniş yer buldu.

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Özen başkanlığında 2 yıldır yürütülen proje kapsamında, yüzde 80 doğrulukla çalışan yapay zekâ algoritması geliştirildi. Yaşam kalitesinin bozulmasının yanında ölüme kadar götürebilen önemli hastalıklara neden olan uyku rahatsızlıklarının daha hızlı tespit edilmesini amaçlayan projede, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği Uyku Laboratuvarı’ndan alınan hasta bilgileri algoritmaya işlendi. Sistemle, doktor ve teknisyenlerin aylar alabilen raporlama süreci yapay zekâ yardımıyla kısa sürede tamamlandı.

Uykunun evrelerini tespit edebiliyor

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Özen, son iki yılda bu algoritmayı geliştirdiklerini söyledi. Uyku kliniklerinde bir gece kalan hastalardan alınan verilerin incelendiğini söyleyen Özen, “Gece boyunca vücudunuzun çeşitli yerlerine bağlı cihazlarla sinyaller toplanmış oluyor. Daha sonra teknisyenler ve nöroloji hocası tarafından bunlar değerlendiriliyor. Uykuya dair bir rahatsızlığınızın olup olmadığına yönelik teşhiste bulunuyor, tedavi ihtiyacınız varsa süreç başlıyor. Hastane ile konuştuğumuzda bunun uzun bir süreç olduğu, hasta için 6-7 ay sonraya gün verilebildiği, değerlendirme sürecinin uzun olduğu söylendi. Biz de bunun üzerine çalışmaya başladık. Geliştirdiğimiz yapay zekâ algoritmasıyla uykunun evrelerini tespit edebiliyor, uyku kalitesiyle ilgili bilgi verebiliyor, apne ve hipo-apne gibi uykuda solunumla ilgili görülen rahatsızlıkları bulup doktorunuza gitmenize yönelik tavsiye üretebiliyoruz. Öncelikli hedefimiz hastanelerdeki bu değerlendirme sürecini kısaltmak. Süreç kısaldığında artık hastanelerde sıra beklemeden daha çok insanın uyku rahatsızlıkları tespit edilecek” diye konuştu.

Data gönderilip sonuç hızlı alınabilecek

Uygulamanın mobil cep telefonlarında da kullanılabildiğini söyleyen Özen, “İnsanların yerinden ayrılmadan bir cep telefonu üzerinden bizim sistemimize bu datayı gönderip sonucunu hızla görmelerini sağlayacak uygulamayı geliştiriyoruz. Zaman içerisinde bunun gerekli testleri tamamlanır, daha doğruluğu artırılır ve izinleri alınırsa doğrudan teşhis bile üretebilecek hale gelebileceğini düşünüyorum. Hastalar bir gece uyku laboratuarımızda kalmak durumunda ve 7-8 saatlik bir uyku çekimi almaya çalışıyoruz. Hem zaman hem de emek kaybına yol açıyor. Bunun daha kısa zamanda şekillenmesi işimizi son derece kolaylaştıracaktır” dedi.