Üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün 2024? Üniversitede sınıfta kalma var mı?

Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri devamsızlık hakkının kaç gün olduğudur. Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin hayalindeki üniversite hayatı gezmek, eğlenmek ve arkadaşlarla keyifli vakit geçirmek gibi bir ortamdır. Fakat üniversitede devamsızlık hakkı ve sınıfta kalma konuları hakkında merak edilen pek çok konu var. Öğrenciler üniversiteye yeni başlarken devamsızlık haklarını oldukça merak ederler. Peki, Üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün 2024? Üniversitede sınıfta kalma var mı? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 15:36
https://www.yalovahayat.com/

Ortaöğretim ve lisede uygulanan devamsızlık sistemi üniversiteye geçince bambaşka bir hal alır. Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler devamsızlık haklarıyla ilgili en çok merak edilen konular araştırılıyor. Öğrencilerin en çok merak ettiği şeylerden biri de devamsızlıktan sınıfta kalma var mı sorusudur. Her üniversitenin ve hocanın kendine göre kuralı vardır. Peki, Üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün 2024? Üniversitede sınıfta kalma var mı? İşte bu soruların cevabı…

Üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün 2024?

Dediğimiz gibi her üniversitenin kendine göre kuralları ve devamsızlık uygulamaları vardır. Üniversitelerde devamsızlık sistemi lise ve ortaöğretimde olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak tüm okullarda aynı değildir. Her okulun kendi bünyesinde devamsızlık kuralları vardır. Üniversitelerde hocanın inisiyatifine göre devamsızlıktan kalma vardır. Her üniversitenin ve hocanın kendine göre kuralı vardır.

Üniversitelerin büyük bir çoğunluğunda aldığınız normal derslerin yüzde 70’inde laboratuvar derslerinin ise yüzde 80’inde devam zorunluluğu vardır. Bu derslere yüzde 30-20 oranında katılmadığınız taktirde o dersten kalırsınız. Bu oranlar üniversiteye, hocaya ve derse göre de değişebilir. Her derste o dersin hocası tarafından öğrencilere devamsızlık hakkı tanınmaktadır. Bu devamsızlık hakkıyla ilgili her türlü bilgi ve şart dersin hocası tarafından belirlenmektedir. Eğer dersin hocası devamsızlık yüzdesini değiştirirse ona göre devamsızlık hakkınız bulunur. Üniversitede devasızlıktan dolayı desten kaldığınızda NA harf notunu alırsınız.

Örneğin haftada 4 saat aldığını bir dersi düşünelim. O dersi ayda 16 saat, 1 dönemde ise 64 saat görürsünüz. 64 saatin %70’ini hesapladığımız zaman 45 saate yakın bir süre ortaya çıkar. Yani siz o derse 1 dönem boyunca en az 45 saat katılmak zorundasınız. Geri kalan 19 saat ise sizin kullanabileceğiniz devamsızlık hakkını gösterir. Buda o ders için neredeyse 5 hafta demektir. 4,5 hafta olarak düşünürsek bu sürenin üzerinde ders katılmadığınızda o dersten devamsızlıktan kalırsınız.

Üniversitede sınıfta kalma var mı?        

Üniversitede devamsızlıktan sınıfta kalmak için birden fazla dersten devamsızlık hakkınızı aşmış olmanız gerekir. Bu durumda da devamsızlıktan kaldınız dersleri yeniden alarak alttan ders alarak üst sınıfa geçebilirsiniz.

Yine bu konuda da her üniversitenin kendine ait yönetmeliği ve kuralları vardır. Her üniversite kendi bünyesinde öğrencisinin sınıfı geçme ve sınıfta kalma konusunda farklı kurallar koymaktadır. Üniversitede her dersin kredisi dersin saatine göre ve zorluğuna göre farklı olmaktadır. Not ortalaması tek tek derslerle değil dersin kredisine göre eşitlenmektedir.

GANO üniversitede genel not ortalaması anlamına gelmektedir. Kredisi yüksek olan dersler GANO’yu daha fazla etkilemektedir. Kredisi yüksek olan derslerden düşük not almak GANO’yu daha fazla düşürür. Bu nedenle kimi öğrenciler 5 dersten kalınca sınıfta kalır kimi öğrenciler ise 7 dersten kalınca sınıfta kalmaktadır. Normal şartlarda her üniversitenin kendi yönetmeliğine göre belirlediği bir Genel Akademik Not Ortalaması vardır. Eğer öğrenci bu ortalamanın altında kalırsa yıl sonunda sınıf tekrarı yapması gerekir. Fakat bu durum yine her okulda farklılık gösterebilir. Bazı okullarda GANO’su ortalamanın altında kalan öğrencilerin üst sınıftan ders almasına izin verilirken bazı okullarda ise GANO altında kalan öğrencilerin üst sınıftan ders almasına izin verilmez. Öğrenci sınıfı geçemez ve aynı dersleri yeniden alması gerekir.

Hilal Baldemir