Tarım sigortası ne kadar?

Devlet destekli tarım sigortalarına ilişkin 2024 yılı uygulamalarının yer aldığı esaslar yayınlandı. Buna göre 2024 yılı için belirlenen tarım sigortası miktarları da belli oldu. Tarım sigortası, tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişilerin bitkisel ürünlerini, hayvanlarını ve seralarını doğal afetler ve küresel ısınmaya karşı korumaya yönelik oluşturulmuş olan bir sigorta türüdür. Tarım sigortası 8 alt başlık ile hizmet sunmaktadır. 2024 yılında asgari ücretin artmasıyla birlikte tarım sigortalarında da ücret artışı yaşandı. Peki, tarım sigortası ne kadar? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 15:05

Devlet destekli tarım sigortalarının uygulamalarıyla ile ilgili olarak; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun 12'nci ve 13'üncü maddeleri ile 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 19'uncu maddesinin (d) bendine göre, kapsama alınacak “Ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibarıyla Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarına" ilişkin her yıl yeni düzenlemeler ile hazırlanan Cumhurbaşkanı Kararı, 8015 sayılı Karar ile son haliyle 29/12/2023 tarih ve 32414 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre 2024 yılında tarım sigortalarına ilişkin yenilikler açıklanmıştır. Peki, tarım sigortası ne kadar? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Devlet destekli tarım sigortalarında toplam sigorta bedeli, 2022 yılında yıllık 8,1'lik bir artış göstererek 296.149.927.061 TL olmuştur. Branş olarak bakıldığında ise en yüksek yıllık artış %201,3 oranı ile kümes hayvanları hayat sigortasında gerçekleşmiştir.

Devlet destekli sigorta türü olan TARSİM doğal yollarla yaşanabilecek herhangi bir kazaya karşın çiftçiye destek olur. TARSİM sigortası kapsamında poliçe ödemeleri prim tutarının %50’si oranında devlet tarafından karşılanırken kalan tutar ise üretici tarafından ödenir.

Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası Sigortasında, poliçede yazılı primin %60' ı Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin ise % 15'i peşin alınır; kalan %25 prim tutarı da en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir.

Bitkisel Ürün Sigortasında, dolu paket poliçelerinde yazılı primin %50' si Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin % 15' i peşin alınır; kalan prim tutarı olan yüzde 35 ise en geç poliçe bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde tahsil edilir.

Sera Sigortasında, poliçede yazılı primin yine %50'si Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı kişi tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır; kalan %75'i de vadeli olarak (1 Ağustos - 31 Aralık tarihleri arası tanzim eden poliçelerde takip eden yılın mayıs ayı sonu; 01 Ocak - 31 Temmuz tarihleri arası tanzim eden poliçelerde ise kasım ayı sonu) tahsil edilir.

Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25' i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle sigortalıdan tahsil edilir.

Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle sigortalıdan tahsil edilir.

Kümes Hayvanları Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin büyükbaş ve küçükbaşta olduğu gibi %50'si Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle sigortalıdan tahsil edilir. Sadece Geniş Kapsamlı 45 günlük Broiler sigortalarında primin tamamı peşin tahsil edilir.

Su Ürünleri Hayat Sigortasında, poliçede yazılı primin diğerlerinde olduğu gibi yine %50'si Devlet tarafından karşılanır. Yetiştirme planında beyan edilen aylık ortalama stok değeri üzerinden hesaplanan depo-geçici- prim tutarının Sigortalı kişi tarafından ödenecek kısmının %25'i peşin alınırken kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle sigortalıdan tahsil edilir.

Arıcılık Sigortasında, tıpkı büyükbaşta olduğu gibi poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle sigortalıdan tahsil edilir.

Hilal Baldemir