İsrail ve Hamas arasındaki gerilim 28 gündür kesintisiz bir şekilde devam ediyor ve masum siviller katledilmeye devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana devam eden hava saldırıları son günlerde karadan da devam ediyor. İsrail ordusu son olarak Cibaliya Mülteci Kampı’na saldırarak yüzlerce masum sivili katletti. Alınan son bilgilere göre, Gazze’de 3 bin 648'si çocuk, 2 bin 290'ı kadın olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin hayatını kaybettiği öğrenildi. İsrail ordu sözcüsü yaptığı son açıklamada Gazze’yi tamamen kuşatma altına aldıklarını açıkladı.
Öte yandan Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde İsrail’i boykot için her yerden çağrılar yapılıyor. Bu kapsamda vatandaşlar İsrail’e ait ürünleri ve markaları her yerde paylaşarak bunların alınamaması için çağrılarda bulunuyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri markaları ve ürünleri de boykot ediliyor. İsrail’in bütün dünyada ticari anlamda birçok faaliyeti devam ederken bu boykotlar sivil vatandaşların hem ülke yöneticilerine bir uyarısı olurken hem de bir nebze olsun vicdani rahatlama yaşamasını sağlıyor.
Hangi ürünlerin ve markaların İsrail’e ait olduğuyla ilgili akıllarda birçok soru işareti bulunurken vatandaşlar en çok merak ettikleri markaları tek tek araştırıyor. Bu kapsamda en çok araştırılan markaların başında Türkiye’de 663 şubesi olan Starbucks geliyor.
Sosyal medyada yayılan bir mesaja göre Starbucks şirketi ortaya çıkan bu boykot hareketinden sonra cirosunda yüzde 20 oranında düşüş yaşamış.
Starbucks, ortaya çıktığı ülkenin dışındaki diğer ülkelere de ihraç edilmiş ve başarılı olmuş bir iş modelidir. Başta yerel pazarda ciddi bir başarı elde ettikten sonra ardından küresel piyasaya açılan ve kısa sürede dünyanın dikkatini çeken Starbucks 2. nesil kahveciliğin öncülerinden biridir. Dünya’nın oldukça geniş bir coğrafyasına yayılmış olan Starbucks, mağazaları ve ürünleri ile insanların günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmeyi başarabilmiştir. Bilinen yanlışın aksine Starbucks İsrail’e ait bir marka değildir.
Öte yandan son günlerde Starbucks’ın İsrail’e mali destek sağladığına dair söylentilere karşı ise şirket tarafından açıklama yapılmıştır açıklamada, “Hayır. Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Starbucks veya Howard, İsrail hükümetine ve/veya İsrail Ordusu'na finansal destek sağladığına dair söylentiler kesinlikle doğru değildir. Starbucks, halka açık bir şirkettir bu nedenle her yıl yapılan kurumsal bağışları bir vekâlet beyanı aracılığıyla açıklamak zorundadır.” denmiştir.
Ayrıca sosyal medyada dolaşan, “Starbucks’ın, İsrail’deki mağazalarını siyasi nedenlerden dolayı kapattığı doğru mu?” sorusuna ise yine şirketten açıklama geldi, “Hayır. Ticari kararlarımızı siyasi meselelere dayanarak vermiyoruz. İsrail pazarında yaşadığımız operasyonel zorluklar nedeniyle 2003 yılında ortaklığımızı sonlandırmaya karar verdik. Ortaklarımızla aylarca süren görüşmelerden sonra bu dostane karara vardık."
Bilinenin aksine Starbucks İsrail’e ait bir marka değildir. Starbucks’ın ilk mağazası 1971 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Seattle’da açılmıştır. İlk mağazasını Pike Place Market olarak bilinen yerde 1971 açan öğretmen olan Jerry Baldwin, tarih öğretmeni Gordon Bowker ile yazar olan Zev Siegel açmıştır daha sonra ortaklara yatırımcı Howard Schultz da katıldı.
Schultz bir fuar için gittiği İtalya’da oradaki espresso barlarından oldukça etkilendi ve Schultz,1985 yılında II Giornale kahve dükkânları zincirini kurdu. Birkaç yıl sonra ise Starbucks'ın ilk sahipleri olan Jerry Baldwin, Gordon Bowker ve Zev Siegel Peet's Coffee and Tea mağazasını satın alınca Starbucks'ın haklarını Shultz'a tamamen devrettiler.
Howard Christopher Herman Schultz’un Yahudi kökenli bir Amerikalı olduğu biliniyor.
Hilal Baldemir