Özel sağlık sigortası tüp bebek masraflarını karşılıyor mu?

Özellikle son yıllarda oldukça sık başvurulan çocuk sahibi olma yöntemlerinden biri olan tüp bebek yöntemi ile ilgili merak edilenler sık sık araştırılıyor. Son yıllarda tüp bebek maliyetlerinin artmasıyla birlikte bu yöntem ile çocuk sahibi olmak isteyenler özel sağlık sigortasının tüp bebek masraflarını karşılayıp karşılamadığını araştırıyor. Tüp bebek yöntemi ülkemizde oldukça başarılı sonuç veren bir yöntemdir. Öyle ki Türkiye, yılda 40 binden fazla deneme ile bu konuda öne çıkan ülkeler arasında yer almaktadır. Peki, özel sağlık sigortası tüp bebek masraflarını karşılıyor mu? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2024 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2024 12:35
https://www.yalovahayat.com/

Tüp bebek tedavisinin ilk adımları 1971 yılında Robert G. Edwards tarafından atılmıştır ve ilk başarılı sonuç 1978 yılında İngiltere’de alınmıştır. Türkiye’de günümüzde oldukça fazla uygulanan tüp bebek yöntemi ilk olarak 1986 yılında Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiş ve başarılı bir gebelik yaşanmıştır. O yıldan bulunduğumuz zamana kadar Türkiye bu alanda oldukça ciddi ilerleme kaydetmiştir ve yılda 40 binden fazla deneme yapılmaktadır. Yurt dışından birçok kişi bu işlem için Türkiye’yi tercih etmektedir. Çiftlerin bu konuda en çok endişelendiği konulardan biri de işlemin maliyeti. Zorluğu nedeniyle maliyeti yüksek olan tüp bebek işleminin özel sağlık sigortası tarafından karşılanıp karşılanmadığı ise merak ediliyor. Peki, özel sağlık sigortası tüp bebek masraflarını karşılıyor mu? İşte merak edilen sonun cevabı…

Özel sağlık sigortası tüp bebek masraflarını karşılıyor mu?

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyenlerin en sık araştırdığı konulardan biri özel sağlık sigortasının bu tedaviyi kapsayıp kapsamadığıdır. Tüp bebek tedavisi özel sağlık sigortası ana teminatları arasında yer almadığından dolayı bu tedaviye ilişkin masraflar da poliçe kapsamında karşılanmamaktadır.

Doğum kontrol yöntemleri ve kısırlığa ilişkin aşağıda yer alan her türlü işlem özel sağlık sigortası teminatının dışında kalan durumlar arasındadır.

Kısırlık (infertilite) tanı, tetkik tedavi ve komplikasyonlarına ait ödemeler. Ovulasyon takibi, tüp bebek, mikroenjeksiyon, histerosalpingografi, histerosonografi, spermiyogram, AMH -Anti Müllerian Hormon vb. işlemlere ait ödemeler. Kısırlığa bağlı olduğu tespit edilen; varikosel, endometriozis, adezyon (tüp yapışıklığı) tanılarıyla yapılan ameliyatlara ait ödemeler. Düşük araştırılması ve gebelik öncesi kontrol amaçlı yapılan tetkiklere ait ödemeler.

Eğer özel bir hastane ya da klinik aracılığı ile tüp bebek tedavisine başlamaya karar verilirse tüm tedavi masrafları kişilerin kendileri tarafından karşılanmak zorundadır.

Hilal Baldemir