Mesleki yeterlilik belgesi nedir, nasıl alınır, ne kadar?

Mesleki Yeterlilik Belgesi bireylerin herhangi bir meslekte yeterliliğe sahip olduğunu kanıtlamak için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulmuş bir belgedir. Bu belgeyi alabilmek için kişilerin ulusal yeterliliklerde belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekir. mesleki yeterlilik belgesi alan kişiler bu belge sayesinde o meslekte yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlamış olurlar. Birçok meslek grubundan kişiler mesleki yeterlilik belgesini nasıl alacağını araştırıyor. Bu belge nereden, hangi şartlar sağlandığında alınıyor gibi soruların cevabı merak ediliyor. Peki, Mesleki yeterlilik belgesi nedir, nasıl alınır, ne kadar? İşte merak edilen soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 14:41

Bir kişinin ulusal yeterliliğe sahip bir meslek grubuna dahil olmasın ve bu meslek için mesleki yeterlilik belgesi alması uluslararası olarak mesleğini yapabilmesi için büyük öneme sahiptir. Mesleki yeterlilik belgesi almak için öncelikle MYK tarafından mesleğin ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir. Bireyler mesleki yeterlilik belgesi almak için ne yapılması gerektiğini araştırıyor. Peki, mesleki yeterlilik belgesi nedir, nasıl alınır, ne kadar? İşte merak edilen bu soruların cevabı…

Mesleki yeterlilik belgesi nedir?

Mesleki Yeterlilik Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulan ve ulusal yeterliliklerde belirtilen bütün koşulları sağlaması durumunda herhangi bir meslekten bir bireyin sahip olabileceği bir belgedir. Bu belgenin istisnaları olan meslekler; tıp, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mimarlık ( Avrupa Birliği´nin otomatik olarak tanınması çerçevesindeki meslek sahipleri ), mühendislik meslekleri ve en azından temel eğitimdir ve bunların giriş şartları kanunla düzenlenen mesleklerdir. Mesleki yeterlilik belgesi bunlar hariç diğer tüm meslekler için geçerlidir.

Mesleki yeterlilik belgeleri, kişilere kendi uzmanlık alanlarında ve mensubu oldukları mesleklerde yeterli bilgi ve becerileri olduğunu gösterme fırsatı verir. Bunun için MYK tarafından akredite edilmiş bir belgelendirme kuruluşu görevlendirilmiştir.

Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesinde yer alan yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arama modülünden sorgulama yaparak öğrenir.

Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülür, adaylar belge almak için sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yapmalılar.

Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve uygulamaya dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.

Mesleki yeterlilik belgeleri meslek gruplarına göre değişiklik göstermekle birlikte 2 ile 5 yıl arasında geçerlidir.

Mesleki yeterlilik belgesi ne kadar?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ücreti 01.01.2024 itibariyle 750 TL’dir

Sınavsız belge yenileme ücreti 1125 TL

MYK kayıp belge ücreti 750 TL

MYK belge yenileme (dil değişimi, belge yıpranması) 750 TL