Konut kredisi nedir, nasıl yapılandırılır sorusu arama motorlarında sık sık araştırılıyor. Konut için aldıkları krediyi çeşitli nedenlerle ödeyemeyen bireyler bu krediyi yapılandırarak bankalardan yeni bir kredi planı talep ederler. Bu durumda konut kredisi farklı taksitlerle yeniden ödenmeye başlanır. Birçok kişi ödeyemediği kredilerin yapılandırması için ne yapmaları gerektiğini merak ediyor. Peki, konut kredisi yapılandırma nedir, nasıl yapılır? İşte merak edilen soruların cevabı…
Kredi yapılandırma, mevcut kredi borcunuzu ödediğiniz esnada bankanın size özel sunduğu farklı faiz oranı ile kalan borcunuzun yeniden hesaplanması anlamına gelmektedir. Aslında mevcut krediniz kapatılarak size yeniden farklı ödeme planları ile kredi verilmiş olur.
Kredi yapılandırması ile hem daha düşük bir faiz oranı ile borcunuzu yapılandırabilir hem de geri ödeme vadesini uzatabilirsiniz.
Bankaların sunduğu yapılandırma faiz oranı, güncel faiz oranlarından ayrı olarak size özel belirlendiğinden dolayı bankanızdan yapılandırma faizine ilişkin detayları öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Konut kredisi yapılandırma da ise faiz oranlarının yüksek olduğu bir dönemde çekilen konut kredisi, faizler düştüğü zaman yapılandırma süreci kapsamında kapatılabilir. Banka tarafından düşük kredi faizi üzerinden yeni bir konut kredisi açılır.
Bir diğer yapılandırma işlemi de ödemekte zorlanılan kredi borçları için uygulanır. Ödemekte zorlandığınız kredi borçları için kredi çektiğiniz bankanıza başvurarak yeni bir faiz oranı ile yeni taksitlendirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece konut kredisi yapılandırma işlemi gerçekleşmiş olur.
Konut kredisi yapılandırması yapılırken bilinmesi gereken bazı önemli detaylar vardır. Konut kredisinin yeniden yapılandırılma sürecinde bazı bankalar masraf talep edebiliyor. Erken Kapatma Cezası adı altında yüksek faizli konut kredileri kapatılacağı zaman bankanın aradaki farkı isteme hakkı mevcuttur.
Hilal Baldemir