Kinder İsrail malı mı? Kinder kimin, nerenin malı? Kinder nerede üretiliyor?

Son iki aydır dünya genelinde İsrail’e ait olan ürünler ve markalar boykot edilirken bir yandan da vatandaşlar hangi ürünlerin İsrail’e ait olduğunu araştırıyor. İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bini aştı ve bunun büyük bir kısmı çocuk ve bebeklerden oluşuyor. İsrail küresel olarak tepki alırken bu savaşı ve İsrail’in işlediği suçları destekleyen ülkelerde mevcut. İsrail’i destekleyen ve yardım yapan ülkelerin başında ABD gelirken ardından Almanya geliyor. Hatta öyle ki Almanya vatandaşlık vermek için yeni bir koşul getirdi. Buna göre İsrail’in var olmasını ve sürdürdüğü savaşı destekliyorum şeklinde bir açıklamaya imza atmayanlara Almanya vatandaşlık vermiyor. İsrail’i boykot etmek için tüm ürünler ve markalar araştırılıyor. Peki, Kinder İsrail malı mı? Kinder kimin, nerenin malı? Kinder nerede üretiliyor? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2023 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 14:30

Gazze’de son 2 aydır korkunç bir soykırım ve katliam yaşanıyor dünyanın en güçlü devletleri bu katliamlara göz yummakla kalmıyor aynı zamanda Siyonist İsrail’in bu kanlı eylemlerini destekliyor ve finanse ediyor. Başta Amerika Birleşik Devletleri, İsrail’e hem maddi destek sağlıyor hem de silah yardımında bulunuyor. Almanya’da aynı şekilde İsrail’in sivil katliamını destekleyen ülkelerin başında geliyor. Savaşın başladığı ilk günden bu yana dünyanın her yerinde her milletten her ırktan insan sokaklara dökülerek İsrail’i protesto ediyor ve Gazze’de hayatını kaybeden sivil halkın hakkını savunuyor. Dünyanın her yerinde başlayan boykot hareketi giderek etkisini artırıyor ve küresel piyasalarda büyük şirketlerine zarara uğramasına neden oluyor. İnsanlar aldıkları her ürünü her markayı araştırarak İsrail’e ait olup olmadığını kontrol ediliyor. Bu kapsamda en çok merak edilen markalardan biri de Kinder markası. Peki, Kinder İsrail malı mı? Kinder kimin, nerenin malı? Kinder nerede üretiliyor?

Kinder İsrail malı mı?

Bir kesim tarafından İsrail’e ait olduğu düşünülen bir kesim tarafından ise Almanya’ya ait olduğu düşünülen Kinder markası aslında İtalyan gıda devi Ferrero'nun bir alt markasıdır. Michele Ferrero tarafından yaratılan Ferrero markası ardından bir alt markası olan Kinder’i piyasaya sürmüştür. Kinder markası daha çok çocuklara hitap eden ve sürpriz yumurta şeklindeki hediyeli çikolatalarıyla piyasaya çıktığı ilk andan itibaren oldukça yoğun ilgi görmüştür.

Kinder, ilk olarak 1967'de Almanya'nın Frankfurt kentinde, Akdeniz'deki ülkelerde satılmadan önce geliştirildi ve üretildi. Kinder'in hikayesi, 1968 yılına dayanmaktadır. İlk Kinder yumurtası o yılda piyasaya sürülmüştür İçinde çikolata bulunan bu yumurtalar, içlerinden oyuncak çıkaran sürprizlere sahipti ve kısa sürede çocukların gönlünü fetheden bu çikolata şeklindeki yumurtalar çok popüler hale gelmiştir.

Kinder kimin, nerenin malı?

Kinder markası İtalyan çikolata devi Ferrero markasına ait bir alt marka olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk kez 1697 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde üretilmiştir ve ilk olarak Akdeniz ülkelerine satışı yapılmıştır. Kinder bilinenin aksine İsrail’e ait bir marka değildir bir İtalyan markasıdır.

Kinder nerede üretiliyor?

Dünyanın birçok yerinde 300’den fazla üretim tesisi olan Ferrero markasının Türkiye’de ise 2013 yılında üretimi başlamıştır. Türkiye’de üretilen yerli fındığın en önemli alıcılarından biri olarak Türkiye yatırımına hız veren Ferrero, 2013 yılında Manisa fabrikasını açarak, fabrikayı grubun en önemli üretim tesislerinden biri haline getirdi. Marka 2014 yılında Oltan Gıda’yı satın alarak Ferrero Fındık’ı da Türkiye’de kurdu. Böylece Türk fındığının işlenmesi, mamul ve yarı mamule hale getirilmesinde de önemli bir rol üstlendi. Ferrero markasına ait alt markaların ve ürünlerin üretim Türkiye’de gerçekleştiriliyor. NUTELLA, Kinder Surprise, Ferrero Rocher ürünleri de buna dahil.

Hilal Baldemir