''Kendir: Yapılaşmanın yüzde 80’i sıvılaşma alanlarında''

Jeoloji mühendisi olan Osman Kendir yalovahayat.com’a yaptığı açıklamada, Yalovanın pilot il olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Beklenen marmara depremi hakkında sıkça planlama ve kentsel dönüşümün öneminden bahseden Kendir, ''Yalova konum olarak stratejik bir noktadadır Yalova'nın pilot il olarak seçilmesi hem İstanbul hemde Marmara'nın dönüşümünde büyük rol oynar.'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2023 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2023 10:48
https://www.yalovahayat.com/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin söylediği, “Depremde İstanbul Koca bir hapishaneye dönüşecek” sözünden yola çıkarak, “Yalova dev bir hapishaneye dönüştüğünde ne yapacağız” dedi. Kendir, “Prof. Dr. Celal Şengör beklenen deprem ile ilgili bir açıklama yaparak, ‘İstanbul’u terk ediyorum’ dedi. Amacı buradaki tehlikenin farkına varılmasını sağlayarak dikkat çekmekti.

Yalova'da önceliğin acilen kentsel dönüşüme verilmesi gerektiğini vurgulayan Kendir. ''Yaklaşan yerel seçimler hakkında tüm parti adaylarının birinci konusu kesinlikle bu olmalı. Yalova’yı acilen güvenle yaşayabileceğimiz bir şehre dönüştürmemiz gerekli. Bu tüm Yalovalıların en doğal hakkı ve bizlerde bu hakkımızı talep ediyoruz. Yöneticilerden isteğimiz bununla ilgili bir planlama yapmaları. Bu planın her şeyi çözeceğini düşünüyorum.''

Konutların yüzde 80’lik bölümünün zemin sıvılaşması olan Yalova sahil kesiminde olduğunu belirten Kendir, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sıvılaşma alanlarına bina yapılmaması gerekiyor derken, Yalova sahil şeridinin tamamı sıvılaşıyor. Ben Yalova’da bu anlamda bir çalışma olduğunu, bir yerleşim yerini kaydırma gayreti verildiğini ve  bir planlama yapıldığını görmüyorum.''

Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, “Yalova’da 1999 yılında yaşanan deprem bu şehrin kaydırılması ve dönüştürülmesi için bize bir şans tanıdı. O tarih bu şehir için bir milat oldu, sonrasında her yerde zemin etüdü raporları hazırlanmaya başlandı. Bir plan yaparken jeolojik etüt planlarından yola çıkılmalı. Ancak bunları umursayan kimse göremiyoruz. Yalova şehrinin kurtuluşu diye 1999 yılında Yalova’nın yıkılmasına neden olan 1995 yılı imar planlarını meclise getirip onaylıyorsunuz. Bu bakış açısı ile biz yeni bir depremde yıkılmayı bekliyoruz. Bunun için halen geç kalmadık. Halen bu dönüşüm sağlanabilir, hala şansımız var.” şeklinde açıklamada bulundu.

Haber/Murat Can Aytemur