İş kanunu kapsamında hamile çalışanların yasal hakları açık bir şekilde beyan edilmiştir. Bir işverenin hamile çalışanını haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarması yasalara aykırı bir durumdur. Böyle bir durumda hamile çalışan haklarını bilerek gerekli yasal süreci başlatmalıdır. Hamileyken işten çıkarılan kadınların iş güvencesi kapsamında ise işe iade davası açma hakları bulunmaktadır. Bu sürecin nasıl işlediği hakkında detayları sizler için derledik. Peki, hamileyken işten çıkarıldım ne yapmam gerekiyor? İşte bu sorunun cevabı…
Hamile çalışanın hakları diğer çalışanların haklarına nazaran bazı farklılıklar gösterir. İş kanunu 74. maddede yer alan hükümler kapsamında, hamile çalışanlara hamilelikleri süresince düzenli olarak hastane kontrollerini yaptırabilmeleri adına ek izinler verilmesi zorunluluğu vardır.
Ayrıca hastane kontrollerinde geçen süreler sebebiyle ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamayacağı gibi, doktor önerisiyle hamile çalışanın daha hafif işlerde görevlendirilmesi talebi olursa bu da işverence karşılanmak zorundadır. Ayrıca hamile çalışanın doğuma 8 hafta kala ücretli izin alması da yasal bir hak olarak iş kanununda tanınmıştır.
Haklı sebeplere bağlı olmaksızın hamile çalışanın iş akdinin feshi durumunda çalışan işe iade davası açarak kayıplarını telafi etmek adına hukuk yoluna gidebilir. Mahkemece işverenin gerçekleştirdiği iş akdinin feshi haksız bulunursa işverenin çalışana 4 aylık tutarı karşılığı tazminat ödemesi gerekir. Çalışan, hamilelik sebebiyle işten çıkarıldığı savıyla işe iade davası açmış ise, işverenin hamile işçiyi yeniden işe almama ihtimali göz önüne alınarak mahkemece 4 ila 8 aylık ücreti tutarında tazminat vermesine hükmedilir. Tüm bunların dışında ihbar ve kıdem tazminatı, fazla mesailer, yıllık izin ücretleri ve işçinin içeride kalan tüm alacakları da bu davayla işverenden talep edilebilir.
Çalışma hayatını düzenleyen iş hukuku kanunu, hamile çalışanlara karşı işverenin sorumlulukları konusunu oldukça geniş bir şekilde ele almıştır ve buna göre maddeleri düzenlemiştir. Buna göre işveren,
- İşçiye eşit davranma
- Hamileliğin fesih sebebi sayılmaması
- Hamile kadının çalışma koşullarının düzenlenmesi
- Hastane kontrolü izni
- Doğum izni
- Emzirme izni
- Ücretsiz izin
- Kısmi sürelerle çalışma izni gibi yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur.
Hilal Baldemir