Emekli zammı belli oldu mu 2023 son dakika?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği emekli maaşı zam haberi Cevdet Yılmaz’dan geldi. Emekliler Temmuz ayından bu yana emekli maaşına zam yapılmasını bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekim ayını işaret etmişti fakat Ekim ayına gelindiğinde ise yıl sonu işaret edildi. Milyonlarca emekli şimdi emekli maaşına yapılacak zam haberini bekliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 7 bin 500 lira altındaki emekli maaşları için bütçe imkanlarını zorlayacaklarını belirtti. Peki, Emekli zammı belli oldu mu 2023 son dakika? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 15:44

Emekli maaşı ile ilgili zam haberi 15 milyon emekli tarafından merakla takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan zam için Ekim ayını işaret etmişti fakat Ekim ayında yalnızca bir kereye mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesine karar verildi. Yapılan açıklamaya göre ise, 2024 yılında asgari ücret, memur ve emekli zammıyla maaşlar yeniden hesaplanacak. Peki, Emekli zammı belli oldu mu 2023 son dakika? İşte detaylar…

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe imkanının sonuna kadar zorlanacağını vurguladı ve “ destekleyici bir yaklaşım olacak elbette, bunu yaparken, depremin yükünü unutmamamız lazım, enflasyonu düşürmek gerektiğini unutmamamız lazım" ifadelerini kullandı.

Yılmaz konuşmasının devamında, Yılmaz şunları söyledi: "Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu.

Asgari ücret belirlenirken müzakereler, üçlü mekanizmayla yürütülüyor. Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim." şeklinde konuştu.

Cevdet Yılmaz emekli maaşına ocak ayında zam yapılacağını belirterek, "Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı. Yıl sonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım." dedi.

Maaş zamlarına ilişkin değerlendirme yapan Yılmaz, "Enflasyonla mücadele, toplumsal fedakarlık da gerektiriyor. Sosyal medya veya başka mecralarda gerçeklerden kopuk algı oluşturulması, kalıcı refah artışı getirmiyor. Denge çok önemli. Belli bir kesime zam yapıp diğerlerine yapılmazsa denge bozuluyor. Adaleti sağlamalı, kaynaklarımızı denge gözeterek kullanmalıyız." dedi.

Öte yandan Kasım ayı enflasyon oranı 4 aralık Pazartesi günü belli olacak. Bununla birlikte kasım ve aralık ayı enflasyonu baz alınarak emeklilere yapılacak zam belli olacak.

Enflasyona göre emekli maaş zam senaryoları

7.500 TL maaş alanlar baz alındığında;

%30 zam yapılması durumunda maaş 2.250 lira artacak ve 9.750 TL’ye yükselecek.

%35 zam yapılması durumunda maaş 2.625 lira artacak ve 10 bin 125 lira olacak.

%40 zam olması durumunda maaş 3.000 lira artacak ve 10.500 liraya yükselecek.

%45 zam olması durumunda maaş 3.375 lira artacak ve 10.875 liraya yükselecek.

%50 zam olması durumunda maaş 3.750 lira artacak ve 11.250 lirayı yükselecek.

Hilal Baldemir