Calgon İsrail’in mi? Calgon kimin, nerenin malı? Calgon nerede üretiliyor?

İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalardan dolayı dünyanın her yerinde İsrail’e boykot çağrıları yükseliyor. İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği insanlık dışı eylemlerden sonra toplumda giderek büyüyen boykot hareketi birçok ürünü ve markayı kapsıyor. Vatandaşlar satın alacakları tüm ürünleri tek tek araştırıyor ve menşeinin hangi ülkeye ait olduğunu bulmaya çalışıyor. Bu markalar arasında en çok merak edilen ve araştırılanlardan biri de Calgon markası. Birçok evde kullanılan bu markanın hangi ülkeye ait olduğu araştırılıyor. Peki, Calgon İsrail’in mi? Calgon kimin, nerenin malı? Calgon nerede üretiliyor? İşte merak edilen soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2023 12:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2023 12:57

Neredeyse bütün evlerde kullanılan ve oldukça sevilen bulaşık deterjanı markası olan Calgon ile ilgili birçok kişi hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin araştırma yapıyor. İsrail’in Gazze’ye saldırıları 2 ayı aşkın süredir devam ederken toplumda İsrail’in ürünleri ve markalarına boykot hareketi devam ediyor. Bu kapsamda birçok marka araştırılırken Calgon’da bu markaların başında geliyor. Özellikle kadınların bulaşık temizliğinde ve bulaşık makinası temizliğinde oldukça sık kullandığı Calgon’un menşei oldukça merak ediliyor. Peki, Calgon İsrail’in mi? Calgon kimin, nerenin malı? Calgon nerede üretiliyor? İşte bu soruların cevabı…

Calgon ilk olarak 1933 yılında Reckitt Benckiser'e ait su yumuşatma, banyo ve güzellik ürünlerinin tescilli markası olarak ortaya çıkmıştır. Reckitt Benckiser markasının kökeni İngiltere’ye aittir ve 1823 yılında Almanya'da kurulan bir şirkettir. İlk olarak Almanya’da faaliyete geçen şirket daha sonra dünya çapında geniş bir çerçeveye yayılmış ve çok uluslu bir şirket olmuştur.

Zamanla büyüyen marka merkezini İngiltere’ye taşımış ve faaliyetlerini buradan yürütmeye başlamıştır. Bugün 180’den fazla ülkeye ihracat yapan Calgon markasının İsrail ile bir bağlantısı yoktur. Marka İngiliz kökenlidir.

Calgon markası ilk kez 1987 yılında Türkiye pazarına Calgonit Bulaşık deterjanı, Calgonit Parlatıcı ve Calgonit Özel Tuz ürünleri ile girmiştir. 2010 yılında markanın ismi Finish olarak değişmiştir. Finish şu an hem bulaşık tableti hem de bulaşık makinesi bakım ürünleri açısından en çok tercih edilen markalardan biridir.

Hilal Baldemir