Günümüzde suç unsurları ve suçların kapsamının değişmesi yasal olarak yeni suç ve birimlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dijital ortamlarda işlenen suçların takibi ve müdahalesi için emniyet birimlerinde Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı kapsamında Siber Suçlar birimi açılmıştır.
Bu suçların konu olduğu kanunu bir madde de vardır. Siber suçlar yani bir diğer adı ile bilişim suçları, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 243-246 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu kapsamda işlenen siber suçlar kanun gereğince cezaya tabi tutulur.
Siber suçların kapsamına giren bir suç unsuru da kişisel verilerin rıza dışında paylaşılması, yayılması ve saklanmasıdır. Peki, başkasının Whatsapp mesajlarını okumak suç mu? Başkasının Whatsapp mesajları nasıl okunur?
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal (TCK 132) maddesi gereğince bir kimsenin haberleşme ile ilgili özel içeriklerini ifşa etmek, okumak, paylaşmak ve yaymak suç unsurudur. Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu “Özel Hayata ve Hayatın Gizliliğine Karşı Suçlar” arasında yer almaktadır. Bu suç TCK 132 maddesi ile düzenlenmiştir.
TCK Madde 132’de yer alan bilgilere göre, Haberleşme gizliliğinin ihlali için iletişimin özel hayata ilişkin olması ya da sır teşkil etmesi gerekmez. Haberleşme mutlaka telefon, internet, mektup vb. elverişli araçlarla gerçekleşmelidir. Nitekim, kişilerin yüz yüze kurdukları iletişimin dinlenmesi veya kayda alınması TCK m. 133’teki “kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması suçu”nu oluşturur.
Haberleşme, belirli kişiler arasında gerçekleşmeli ve içeriği sınırlı sayıda kişi tarafından bilinmelidir (objektif unsur) ve
Haberleşmenin tarafları hem haberleşmeyi hem de haberleşmenin içeriğini başkalarının öğrenmesini istememelidir (subjektif unsur).
Bu kanun maddelerine göre, Haberleşmenin gizliliğini ihlal kapsamında WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç unsuru oluşmuş olur.
Bir başkasına ait Whatsapp hesabında kişinin özel mesajlarını onun rızası dışında okumanın suç olduğunu belirtmiştik. Bu durumun suç unsuru teşkil ettiğini bilmeyen bazı kişiler bir başkasının Whatsapp mesajlarını okumak isteyebilirler. Bunun için bazı uygulamalar mevcuttur ve bu uygulamalar bir başkasının Whatsapp mesajlarına erişmek için kolaylık sağlamaktadır. Fakat yine de bunun bir suç olduğunu yeniden belirmekte fayda var.
Hilal Baldemir