B Ehliyet ile 125cc motosiklet kullanılabilir mi?

Artan otomobil fiyatları ve bayilerde otomobil stok sıkıntısı sebebiyle pek çok insan gerek yatırım gerekse şehrin trafiğinden kurtulmak adına çareyi motosiklet almakta buluyor. Peki otomobil ehliyeti ile hangi motosikletler kullanılabiliyor?

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 00:30
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 00:30
https://www.yalovahayat.com/

Artan otomobil fiyatları ve bayilerde otomobil stok sıkıntısı sebebiyle pek çok insan gerek yatırım gerekse şehrin trafiğinden kurtulmak adına çareyi motosiklet almakta buluyor. Peki otomobil ehliyeti ile hangi motosikletler kullanılabiliyor? Eski İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında, “Avrupa’nın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de 125cc motosikletlerin B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmesi adına gereken çalışmaları başlattık” demişti. Peki 125cc B ehliyet yasası yürürlüğe girdi mi? Akıllarda pek çok soru var bu konu ile ilgili. Kimisi bu habere sevinirken, kimisi de bu kararın alınmasının çok büyük felaketlere yol açabileceğini savunuyor. Profesyonel motosiklet kullanıcıları yaptığı yorumlarda “125cc deyip geçmeyin, bu motosikletler 100km/h saat üzerinde hızlara rahatlıkla ulaşabiliyor hayatında motosiklet tecrübesi olmayan bir kişinin B sınıfı ehliyet ile bu motosikletlere binmeye kalkması çok büyük sıkıntılara yol açar. Otomobil trafiği ile motosiklet trafiği birbirinden çok farklıdır hayatında motosiklet kullanmamış bir kişi bu motorların üzerinde bindiğinde ne yapacak? 50cc altındaki motosikletlerin bile pek çok ölümle ve ağır yaralanmalar ile sonuçlanan kazalara karıştığını gördük, şimdi daha yüksek süratlere çıkan motosikletler trafikte nasıl güvenli bir şekilde hareket edecek? Böyle bir yasa çıkacak ise kesinlikle ilk önce eğitim zorunluluğu olmalı gereken sürüş ve güvenlik eğitimi alınmadan hiçbir şekilde trafiğe çıkılmamalı.” Şeklinde açıklamalar yaptı.  

Bakan açıklama yaptı

Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya,” Her şeyden önce ben kendimde bir motosiklet kullanıcısıyım, durumun hassasiyetini gerekliliklerini çok iyi biliyorum ve farkındayım. Yasa hakkında çalışmalarımız devam ediyor. Gerekli eğitimler alındıktan sonra, B sınıfı ehliyet ile 125cc altı motosikletlerin kullanılması hakkında çalışılan yasa henüz yürürlüğe girmedi, çalışmalar devam ediyor.” Dedi.

Bazıları ceza ödedi

 Yasa henüz yürürlüğe girmeden bazı vatandaşlar 125cc motosikletler ile trafiğe çıkarak yüksek cezalara maruz kaldı ve “Biz B sınıfı ehliyetin, bu motosikletleri kullanmaya yettiğini duyduk” şeklinde açıklamada bulundular. Henüz yürürlüğe girmeyen, sadece bir duyum olan bu konu vatandaşları ceza yemekten kurtaramadı. 2023 Yılı güncel para cezaları ise şu şekildedir: -Kırmızı ışıkta geçmek 951 TL -Muayenesiz araçla trafiğe çıkmak 951 TL -Yasak olan yerde sollama yapmak 951 TL -Ehliyetsiz araç kullanmak 8190 TL -Aracı plakasız kullanmak 5154 TL -Kask takmamak 437 TL Haber/ Murat Can Aytemur