Türkçe’ye farklı dillerden yerleşen ve telaffuzu farklı yapılan kelimelerin yazımı konusunda büyük soru işaretleri olabiliyor. Arapça kökenli olduğu bilinen Arife (arefe) kelimesi de yazımı ile ilgili hata yapılan kelimeler arasındadır.
Arife (arefe) Müslümanlar için özel anlama olan bir gündür. Dini bayramların ilk gününden önceki gün arife olarak adlandırılır. Öte yandan TDK’ye göre belli bir olayın, belirli bir günün öncesi, bir önceki günü ya da yakın günleri şeklinde de tanımlanır.
Fakat bu kelimenin doğru yazımı hakkında çoğu zaman hata yapılabilmektedir. Kimileri kelimeyi arife olarak yazarken bazıları da arefe olarak yazmaktadır. Bu noktada kelimenin doğru yazımı sık sık araştırılmaktadır. Peki, arife mi, arefe mi? Arife nasıl yazılır? Arefe mi? Arife mi? İşte bu sorunun cevabı…
Kökeni Arapça olan Arefe sözcüğü ''Arafa'' fiilinden türetilmiş bir kelimedir. Arafa, bilmek, görmek ve sezmek anlamlarına gelmektedir. TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışı ''Arife'' şeklinde olmalıdır. TDK göre arifenin anlamını şu şekildedir: Belirli bir günün, olayın bir önceki günü veya ona yakın günler.
İslam alemi için büyük bir önemi olan arife günüyle ilgili birçok hadis vardır. Arefe, Bayramın müjdecisidir. Peygamberimiz, " En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.
Arife, Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe denk gelmektedir. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe de arife gününde yapılır. Arife günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).
Arife günü hacılar içinde oldukça önemli bir gündür. Arife günü güneş batınca hacılar Arafat dağından Müzdelife'ye doğru hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, vaaz dinleme, Kur'ân okuma gibi çeşitli ibadetlerle geçirirler.
Peygamber Efendimizin arife gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arife günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.
Arefe > Yanlış
Arife > Doğru
Hilal Baldemir