TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Türkiye’nin son 3 aylık ekonomik gelişmelerine ilişkin veriler TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK, ekonomik çalışmaların ve kararların bir çıktısı olarak kabul edilen ve hem iç hem de dış piyasaların odağında yer alan Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 11:29

Eylül ayının ilk haftasında yatırımcıların ve ekonomi yönetiminin odağında olan veriler açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Nisan-Haziran 2024 dönemini içeren ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını paylaştı.

GSYH 2024 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi.

Son açıklanan veriyle birlikte, TÜİK’e göre Türkiye ekonomisinin üst üste 16 çeyrektir büyüdüğü görülüyor.

Türkiye, birinci çeyrekteki büyümeyle G20 arasında 5. Sıraya yerleşirken, OECD ülkeleri arasında ise ikinci sıraya geldi.

DİĞER HİZMET FAALİYETLERİNDE 2024 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 7,4 ARTIŞ

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 arttı. Sanayi sektöründe ise yüzde 1,8 azalma kaydedildi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi incelendiğinde, bir önceki çeyreğe göre bu veriler yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise, 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,8 artış gösterdi.

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2024 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 1,6 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2024 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,6 artış gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 0,7 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,5 arttı.

BEKLENTİ BÜYÜMENİN YÜZDE 3 OLMASIYDI

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyordu. Ankete katılan ekonomistlerin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 2,60 ile yüzde 3,50 aralığında yer aldı.

Hilal Baldemir