Merkez Bankası’nda yıl sonu enflasyonu artışa geçti! İşte TCMB 2024 sonu enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ikinci enflasyon raporunu Ankara’da sunuyor. Karahan, TCMB’nin yeni enflasyon tahminini 2024 için 2 puan artırarak yüzde 38 olarak açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 11:23
https://www.yalovahayat.com/

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her yıl Enflasyon Raporu’nu 3 ayda bir olmak üzere bir yıl içerisinde toplam 4 kez kamuoyuna sunuyor. TCMB Bugün ise yılın 2. Enflasyon Raporu'nu Ankara'da açıklıyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-II'nin tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Karahan, yeni enflasyon tahminini şu sözlerle açıkladı:

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz.

TCMB Başkanı Karahan, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen makro finansal veriler nedeniyle 2024 yılının yıl sonu enflasyon tahminine yüzde 2 puan artış yansıtılarak beklentinin yüzde 38’e yükseltildiğini aktardı.

BİRİNCİ ENFLASYON RAPORUNDAKİ VERİLER

TCMB, yılın birinci Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak açıklarken, 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 9 olarak bir önceki rapordaki haliyle korumuştu.

Enflasyon tahmin aralığı 2024 yılı sonu için yüzde 30 ile 41, 2025 yılı için de yüzde 7 ile 21 arasında tahmin edilmekteydi.

TCMB Başkanı Karahan'ın açıklamasından öne çıkanlar:

-Merkez Bankası'nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir.

-Fiyat değişikliğini yakından takip ediyoruz.

-Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız.

-Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

-Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir.

-Aylık enflasyonun ana eğiliminde, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri, öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz.

-Orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün korunacağı bir görünüm esas alınmıştır.

-Haziran’dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.

-Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız.

Hilal Baldemir