Beklenen Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Uzun zamandır beklenen Merkez bankasının faiz kararı açıklandı. Açıklanan bilgiye göre faiz kararı 5 baz puan arttırılarak 30 puan sevisine çekildi. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 14:17
https://www.yalovahayat.com/

Uzun zamandır beklenen Merkez bankasının faiz kararı açıklandı. Açıklanan bilgiye göre faiz kararı 5 baz puan arttırılarak 30 puan sevisine çekildi. İşte detaylar...

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık gösterge repo faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 25,00'ten yüzde 30,00'e çıkardı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının sonuçlarına göre, Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığını yaptığı son üç toplantıda toplamda 1650 baz puanlık bir faiz artışına gidildi.

Sonraki Merkez Bankası Faiz kararı ne zaman?

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 26 Ekim tarihinde yapılacak.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Kurul, en kısa sürede dezenflasyonun sağlanması, enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması amacıyla para politikasındaki sıkılaştırmayı sürdürme kararı almıştır.

Enflasyon, temmuz ve ağustos aylarında beklenenden daha yüksek gerçekleşmiştir. İç talebin gücü ve katı hizmet fiyatlarına devam eden baskı, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki olumsuz gelişmeler, enflasyonu yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki tahmin aralığının üst sınırına yaklaştırmaktadır. Öte yandan, son dönemde maaş ve kur nedeniyle artan maliyet baskıları ve vergi düzenlemelerinin etkisiyle, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş başlamıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma politikalarının etkisiyle 2024 yılında Enflasyon Raporu'nda belirtilen patika ile uyumlu bir şekilde dezenflasyonu sağlama konusunda kararlıdır.

Yabancı doğrudan yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, turizm gelirlerinin cari işlemler dengesine katkısı ve Türk lirası varlıklara talebin hem yerel hem de yabancı kaynaklardan artması, fiyat istikrarını desteklemeye devam edecektir." şeklinde açıklamada bulunuldu.

Ekonomi Haberleri