Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitim, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) eğitimleri kapsamında, İl Müdürlüğüne bağlı Eğitim ve Danışmanlık Biriminde görevli Psikolojik Danışman Aliye İlkatmış tarafından verildi. Eğitim, üç farklı oturum şeklinde gerçekleştirildi.
Eğitimde, teknoloji bağımlılığının tanımı, belirtileri, nedenleri, sonuçları ve önlenmesi konuları işlendi. Ayrıca güvenli internet kullanımı ve siber zorbalıkla mücadele için yapılması gerekenler anlatıldı. Eğitimde kreş personellerine önemli tavsiyelerde bulunan İlkatmış, “Teknolojiyi bilinçli ve ölçülü bir şekilde kullanın. Teknolojiyi hayatınızın merkezi yapmayın. Teknoloji kullanımınızı sınırlayın ve belirli saatlerde teknolojiden uzaklaşın. Teknoloji kullanımınızın aileniz, işiniz, sosyal hayatınız ve sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olup olmadığını gözlemleyin. Eğer teknoloji kullanımınız nedeniyle bu alanlarda sorunlar yaşıyorsanız, profesyonel yardım alın. Çocuklarınıza teknolojiyi doğru ve güvenli bir şekilde kullanmayı öğretin. Çocuklarınızın teknoloji kullanımını denetleyin ve sınırlandırın.
Çocuklarınızla teknoloji dışında da kaliteli zaman geçirin. Çocuklarınızın gelişimine, eğitimine ve psikolojisine katkıda bulunun. Güvenli internet kullanımı için, kişisel bilgilerinizi, şifrelerinizi ve hesaplarınızı koruyun. Güvenilir olmayan sitelere, linklere ve uygulamalara girmeyin. Virüs, dolandırıcılık ve sahtekârlık gibi tehlikelere karşı dikkatli olun. İnternet ortamında karşılaştığınız her bilgiye inanmayın. Kaynağını ve doğruluğunu araştırın. Siber zorbalıkla mücadele etmek için, kendinize ve başkalarına saygılı olun. İnternet ortamında hakaret, tehdit, iftira, küfür gibi davranışlardan kaçının. Başkalarının özel hayatına, kişilik haklarına ve mahremiyetine saygı duyun. Siber zorbalığa maruz kaldığınızda veya tanık olduğunuzda sessiz kalmayın. Yetkililere bildirin ve destek alın” dedi.
M. Tunç Tanrıverdi