Yalova Üniversitesi ve Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği Keşfet, Öğren, Hayal Et: Yalova Bilim Şenliği Projesi, TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında onaylandı. Proje, Yalova'nın köylerindeki çocuklar ve genel halk için bilim kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Bilim Şenliği, teknoloji, mühendislik, fen, matematik, sosyal ve beşeri bilimler, spor ve sanat alanlarından etkinlikler sunacak. Etkinlikler, özellikle 6-18 yaş grubundaki çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak hazırlandı. Şenlikte atölyeler, deneyler, etkileşimli etkinlikler, akademisyenlerle bilimsel söyleşiler, sergiler ve konserler yer alacak.
3-4-5 Ekim 2024 tarihlerinde Yalova 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek şenlikte simülasyon, e-öğrenme, mobil uygulamalar, artırılmış sanal karma gerçeklik, bilgi işlemsel düşünme, oyunlaştırma, bilim temalı kısa film gösterimi, STEAM, deneysel uygulamalar, tasarım odaklı düşünme uygulamaları, dijital oyun, öyküleme ve yaratıcı drama gibi çeşitli etkinlik türleri yer alacak.
Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 atölye lideri ile 30 etkinlik düzenleyecek. Yalova Üniversitesi 7 atölye lideri ile 7 etkinlik, Kocaeli Bilim Merkezi 4 etkinlik ve bilim gösterileri, Yalova Deneyap Atölyesi 6 etkinlik, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Mobil Bilim Merkezi 3 etkinlik sunacak. Ayrıca bilim otobüsünde 27 etkinlik ve Yalova İl Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü 4 etkinlik düzenleyecek. Toplamda 89 etkinlik, 2 bilim söyleşisi, 3 sergi ve 3 konser ile şenlik dolu dolu geçecek.
Yalova Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin koordinasyonunda 7 atölye ile şenlikte yer alacak. Sergi ve konser etkinlikleri de düzenleyecek olan üniversite, bilim şenliğine önemli katkılarda bulunacak. Atölyeleri kabul edilen akademisyenler ve atölye isimleri ise şu şekilde sıralandı; İllüstrasyon Sanatı ve Deneysel Uygulamalar / Doç. Dr. Hülya Yavuz Öden / Sanat ve Tasarım Fakültesi. Kübizm Temelinde Biçimde Soyutlama / Dr. Öğr. Üyesi Mertcan Öztekin / Sanat ve Tasarım Fakültesi. Akışkan Sanat / Dr. Öğr. Üyesi Korcan Gülfidan / Sanat ve Tasarım Fakültesi. İnteraktif Heykel: Yapay Zekadan Esinlenilen Sanat Enstalasyonu / Arş. Gör. Ebrar Kuruçay Gök / Sanat ve Tasarım Fakültesi. Hayal Et, Hisset, Tasarla / Arş. Gör. Esra Ayık / Sanat ve Tasarım Fakültesi. Hayalimdeki Ev: Yaz, Çiz, Görselleşsin / Arş. Gör. Süphan Kaan Çiftçi / Sanat ve Tasarım Fakültesi. Drama ve Bilim Dünyasına Yolculuk / Dr. Öğr. Üyesi Cansev Okutkan / Çınarcık Meslek Yüksekokulu
Proje ile bilim kültürünü ve iletişimini toplumda yaygınlaştırmayı, bilimsel bilginin topluma ulaştırılmasını ve bilim-teknoloji-toplum etkileşimini sağlamayı amaçlıyor.