Fakrname kimin eseridir? Fakrname kim tarafından yazılmıştır?

Birçok kişi tarafından oldukça sevilen ve önerilen edebi eserlerden biri olan Fakrname kitabı son dönemlerde yeniden popüler hale geldi. Hoca Ahmed Yesevi tarafından yazılan bu eser 2016 yılında UNESCO tarafından yeniden yayımlanmıştı. Son baskısı 115 sayfa şeklinde basılan kitap hakkında meraklıları araştırma yapıyor. Tasavvufî mesnevi türünde yazılan kitap kısa olmakla birlikte 161 beyitten oluşmaktadır. Peki, Fakrname kimin eseridir? Fakrname kim tarafından yazılmıştır? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2024 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2024 14:30

Türk İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan Fakrname eseri tasavvufi mesnevi türünde oldukça kıymetli bir eserdir. Fakrnâme'nin bilinen ilk ve tek baskılarından biri Roma Biblioteca Casanatense Turca 2054, diğeri ise Manisa Murâdiye Kütüphanesi 1153 numarada kayıtlı iki nüshasının varlığı bilinmektedir. Bu kadar önemli bir eser olmasıyla bilinen ve Türk İslam edebiyatı için oldukça önemli bir yeri olan Fakrname hakkında merak edilenlerden biri de yazarıdır. Peki, Fakrname kimin eseridir? Fakrname kim tarafından yazılmıştır? İşte merak edilen soruların cevabı…

Konusu oldukça merak edilen bu tasavvufî eserde “alçakgönüllülük” Allah tarafından çeşitli renklerle bezenmiş Fakr isimli bir kuş olarak tasvir edilmiştir. Kitapta yer alan beyitlerde Allah yeri ve göğü yarattıktan sonra güzel bir kuşa dönüştürdüğü Fakr’a konacak bir yer bulmak üzere yeryüzüne uçmasını emreder.

Fakrname kitabı ayrıca Aruzun "fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün" kalıbıyla yazılmış ve 161 beyitten oluşan kısa bir eserdir. Bu kitap 2016 yılında Hoca Ahmet Yesevi Yılı Anısına UNESCO tarafından yeniden basılmıştır.

Fakrname kitabı İslam dünyasının en önemli düşünürlerinden biri olan Hoca Ahmed Yesevi tarafından kaleme alınmıştır.

Kitaptan bazı bölümler şu şekildedir:

Fakrile kıldı Rasûl çün iftihâr

Fakra benzer görklü dünyâda ne var

-

İlle alçaklık durur fakrun işi

Olmasa küfre yakındur iy kişi

-

Kimi murakka’ geyür başında tâc

Kimi bilmez anı tok mıdur ya ac

Hilal Baldemir