Eğitimde yeni dönem! Geçme notu ve teneffüs süreleri değişti!

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim yönetmeliğinde bazı değişikler yaptı bu değişikliklere göre Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumlarında ders geçme puanları, teneffüs süreleri ve devamsızlıkla ilgili değişikliğe gidildi. Peki, bu değişiklikler nedir? işte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2023 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2023 13:03
https://www.yalovahayat.com/

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yaptığı yeni değişiklikler ve bunları kapsayan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, önceki dönemlerde 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70’e yükseltilirken diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Bu alt sınır puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda öğrencinin durumu görüşülerek karar verilecek.

Ayrıca ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında da benzer bir değişiklik yapıldı, burada da ödül alınmasına ilişkin ölçütler, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması göz önüne alınarak değiştirildi.

Teneffüs süreleri değişti!

Daha önce 10 dakika olan teneffüs sürelerinin öğrencilerin beslenme saatine yetmemesi göz önüne alınarak teneffüslerden birinin 20 dakika olmasına karar verildi.

Sınıf seçimi otomatik

Bir diğer değişiklikte öğrencilerin ve öğretmenlerin sınıf dağılımı konusunda yapıldı. Buna göre, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere öğrencilerin şubelere dağılımının dengeli ve adil olması için bu işlemler e-Okul sistemi üzerinden otomatik yapılacak. Ayrıca şubeleri okutacak öğretmenlerin belirlenmesi de yine bu sistem üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilecek.

Yeni düzenleme öncesinde nakil işlemlerinde anne ve babası çalışan çocuklara kolaylık sağlanıyorken yeni yönetmelikle yetim ve öksüz çocuklar, ailesinde ağır engelli bulunan çocuklar için de nakil işlemleri konusunda kolaylık yapılması sağlandı.

Kişisel hakların korunması için yazılı izin şartı!

6698 sayılı Kanun kapsamında öğrencilerin kişisel verilerini ve haklarını korumak amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklanarak veliden ve rehberlik öğretmeni gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirilmesine karar verildi.

Ayrıca okul öncesi eğitim kurumlarında bulunan çocukların temel ihtiyaçlarını, öz bakım süreçlerini ve gerekli eğitim programının doğru bir şekilde uygulanmasını desteklemek amacıyla katkı payı alınabilmesi sağlanacak.

Ana sınıfı açılması

Yeni yönetmelikte yapılan değişikliklere göre, daha önce ortaokul, lise, BİLSEM ve benzeri eğitim kurumlarında ana sınıfı açılabiliyorken bundan sonra okul öncesi çocuklarının, yaş ve gelişim olarak adaptasyon sorunu yaşamayacağı kendilerine en yakın olan ilkokul öğrencileriyle birlikte eğitim almaları için yalnızca ilkokul bünyesinde ana sınıfı açılmasına müsaade edilecek.

Hilal Baldemir