Çiftlikköylü öğrenciler geleneksel kâğıt yapımını öğrendi

Çiftlikköy Belediyesi’nin Çevre Koruma Haftası etkinlikleri kapsamında Engelsiz Kafe bahçesinde gerçekleştirilen ‘Geleneksel Türk Kâğıdı Atölyesi’ne katılan minik öğrenciler, kendi elleriyle kâğıt hamurundan geleneksel Türk kâğıdı üreterek güzel bir deneyim yaşadılar

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2024 11:37
https://www.yalovahayat.com/

Dut ağacı liflerinden oluşturulan kâğıt hamurunun kullanıldığı atölye çalışmasında, Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi Sorumlusu ve Kültür Bakanlığı Sanatçısı Aytekin Vural, Kâğıt Üretim Teknikeri Fatih Karadavut ve Kaligrafi Sanatçısı Fatma Kebude, Çiftlikköy GSD İlkokulu’nun birinci sınıf öğrencilerine nasıl kâğıt yapıldığını uygulamalı olarak anlattı.

Minik öğrenciler, kâğıt üretim teknikeri Fatih Karadavut’la birlikte kâğıt hamurundan organik kâğıtlar üretirken, Kaligrafi Sanatçısı Fatma Kebude de minik öğrencilerin kâğıt üretim teknikeri eşliğinde ürettikleri kâğıtlara kaligrafik olarak isimlerini yazdı. Öğrencilere Osmanlı’da ilk kâğıt üretiminin yapıldığı yerlerden birisi olan Yalova’da kâğıt yapım tarihini anlatan kitapla birlikte, isimlerinin yazılı olduğu el yapımı kâğıtlar da hediye edildi.

Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, Çevre Koruma Haftası’na değer katacak etkinlikler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Miniklerimizi organik kâğıtla ve kaligrafi sanatımızla buluşturduğumuz bu atölye çalışmasına vatandaşlarımız da ilgi gösterdi. Kâğıdın ülkemizde bundan yüzyıllar önce 1745’te Yalova’daki Kâğıthanelerde üretildiğini öğrendiler.

Çevre haftası etkinliklerimiz çok güzel ilerliyor, hafta boyunca organizasyonlarımız devam edecek” diye bilgi verdi.